Artiklar

Här hittar du en samling av tips, artiklar,
nyheter och inspiration för dig som företagare.
Varumärke och design för små företag
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vilken företagsform passar dig?
13/9/2024
Företagsekonomi

Vilken företagsform passar dig?

När du startar företag är vilken företagsform du ska driva det som ett av de första valen du står inför. Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till val av företagsform, men vilken företagsform du väljer kommer påverka saker som startkapital, skatter och juridiskt ansvar. För att göra det enklare för dig att veta vilken företagsform som skulle passa ditt företag har vi sammanställt information om varje företagsform, vad som särskiljer dem och vilken som passar i vilka lägen.


Enskild firma
Enskild firma är en företagsform där en person äger och driver verksamheten i eget namn. Det är enkelt att starta och kräver inget startkapital för att komma igång. En av de största fördelarna med en enskild firma är att det är enkelt och har mindre administrativa krav. Eftersom det inte kräver att du som ägare går in med något kapital har en enskild firma även minimala startkostnader. Som ägare av en enskild firma har du full kontroll över företaget och alla beslut, men du är också personligt ansvarig för alla skulder och avtal. I en enskild firma görs heller ingen skillnad på företaget och ägarens ekonomi. En enskild firma får bara ha en ägare. Det är i princip en företagsform där du som ägare ges tillstånd att bedriva näringsverksamhet i ditt namn och passar för ensamföretagare, konsulter och småskaliga verksamheter som inte kräver stora investeringar eller anställda. Om du vill testa en affärsidé utan att göra stora ekonomiska åtaganden från början kan en enskild firma även vara ett enkelt sätt att komma igång, för att sedan omvandla den till ett aktiebolag vid ett senare tillfälle.


Aktiebolag
Aktiebolag är den vanligaste företagsformen i Sverige och för att starta krävs ett startkapital på minst 25 000 kronor. Till skillnad från en enskild firma är ett aktiebolag en egen juridisk person, vilket är en av de största fördelarna med ett aktiebolag. Att aktiebolag är en egen juridisk person innebär att bolaget är ansvarigt för ingångna avtal och skulder. Ägarna har istället begränsat ansvar. Deras privata ekonomi är skyddad från aktiebolagets skulder och åtaganden och de riskerar endast kapitalet de satsat i bolaget. Ett aktiebolag kan även ha flera ägare, vilket gör det möjligt att sprida risker och dela på ansvaret, samt att det kan överlåtas eller säljas. Men eftersom det ställs mer omfattande krav på ett aktiebolag när det kommer till exempelvis administration och redovisning, kan det passa bättre för företag som kräver större investeringar, har flera ägare eller anställda.


Handelsbolag
Handelsbolag är en företagsform där två eller fler personer driver verksamheten tillsammans. Ett handelsbolag är en egen juridisk person, men delägarna är personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder och avtal. Det innebär att varje delägare kan hållas ansvarig för hela skulden. En fördel med handelsbolag är att det inte krävs något startkapital för att komma igång, vilket gör det enkelt att starta. Dessutom kan delägarna sprida ansvaret och dra nytta av varandras kompetenser samt att aktiebolag kan vara delägare i ett handelsbolag. Nackdelen är det personliga ansvaret, vilket kan innebära en ekonomisk risk för delägarna. Handelsbolag passar därför bäst för mindre företag där delägarna känner varandra väl och är villiga att ta del av både ansvar och vinster.


Kommanditbolag
Kommanditbolag liknar handelsbolag men har en viktig skillnad. Det finns två typer av delägare: komplementärer och kommanditdelägare. Komplementärer har ett obegränsat ansvar för företagets skulder och avtal, medan kommanditdelägare endast riskerar sitt insatta kapital. Detta gör att kommanditbolag kan attrahera investerare som inte vill riskera mer än sitt satsade kapital. Precis som handelsbolag kräver kommanditbolag ingen insats av startkapital och kan startas snabbt. Nackdelen är att komplementären har obegränsat ansvar, vilket alltid innebär en viss risk. Kommanditbolag passar därför företag som vill dra nytta av både aktivt delägarskap och passiva investerare.


Ekonomisk förening
En ekonomisk förening är en företagsform där medlemmarna samarbetar och bedriver verksamhet för att främja sina ekonomiska intressen. Föreningen är en egen juridisk person och medlemmarna har begränsat ansvar, men det krävs tre eller fler juridiska personer för att bilda en ekonomisk förening. En av fördelarna med en ekonomisk förening är att den kan ha obegränsat antal medlemmar och är demokratisk, med en röst per medlem. Föreningen kräver dock en mer omfattande administration och redovisning. En ekonomisk förening passar verksamheter där medlemmarna vill samarbeta för gemensamma ekonomiska mål, exempelvis bostadsrättsföreningar, kooperativ eller medlemsägda företag.


Ideell förening
En ideell förening är en förening som drivs utan vinstsyfte och istället för att främja medlemmarnas ideella intressen. Exempelvis kultur, idrott eller socialt arbete. Föreningen är en egen juridisk person och medlemmarna har inget personligt ansvar för föreningens skulder eller avtal. En av de största fördelarna med en ideell förening är att den kan bedriva verksamhet utan att betala skatt på sina intäkter, så länge de används för att främja föreningens syfte. Nackdelen är att en ideell förening inte kan bedriva vinstdrivande verksamhet på samma sätt som andra företagsformer. Ideell förening passar för grupper av personer som vill samarbeta för att främja gemensamma intressen utan att ha ett ekonomiskt vinstsyfte.


Att välja rätt företagsform
Vilken företagsform som passar dig beror på flera faktorer och påverkas av verksamhetens omfattning, antalet ägare, kapitalbehov och riskbenägenhet. Många tänker att aktiebolag är det självklara valet på grund av det begränsade ansvaret, men för vissa företag kan det kosta mer än det smakar. Det är viktigt att noggrant se över vilka behov och mål du har innan du bestämmer dig för vilken företagsform som är rätt för dig.

Genom att förstå skillnaderna mellan de olika företagsformerna kan du göra ett informerat val och lägga grunden för ett framgångsrikt och hållbart företag.

Faktura - allt du behöver veta om fakturor och fakturering
4/9/2024
Företagsekonomi

Faktura - allt du behöver veta om fakturor och fakturering

I samarbete med Bokio

Fakturan är i många företag en viktig grundbult för att lyckas. Utan att få betalt för sitt hårda arbete är det inga företag som går runt. Som företagare kan det vara mycket att tänka på, i den här guiden täcker vi allt du behöver veta om fakturor och fakturering. 

Vad är en faktura? 

Vi börjar med det mest grundläggande: vad är egentligen en faktura? Man kan säga att en faktura är ett dokument som skapas av en säljare och skickas till en köpare. När en faktura är betald fungerar den som ett skriftligt bevis för att betalningen har ägt rum. När du gör affärer med andra företag ska alltid en fullständig faktura upprättas. 

Exakt hur en faktura ser ut kan skilja sig lite grann från gång till gång och mellan olika företag, det finns också lite olika typer av fakturor som påverkar dels dess utseende men framför allt dess funktion. 

Som företagare är fakturering en av de vanligaste sätten att ta betalt, att ha bra koll på hur man hanterar fakturor, både hur du skickar dem och hur du betalar dem är viktigt för ditt företags framgång. Om din verksamhet hanterar många fakturor kan ett effektivt faktureringsprogram underlätta och spara mycket tid. 

Vad är det för skillnad mellan faktura och räkning? 

I dagligt tal används ofta orden faktura och räkning omväxlande för att beskriva samma sak. Faktum är att det är precis samma sak: ett skriftligt krav på betalning. 

Som privatperson används ofta begreppet räkning, medan fakturor ofta används från företag till företag. Men räkning och faktura syftar alltså på samma sak. 

Hur ser en faktura ut?

En faktura kan se ut på lite olika sätt, beroende på branschens standarder och dina preferenser. Men det finns vissa saker som en faktura måste innehålla: 

● Säljarens och köparens namn, adress och kontaktuppgifter.

● Fakturanummer och fakturadatum. 

● En beskrivning av varorna eller tjänsterna som har levererats, inklusive kvantitet och pris. 

● Säljarens och köparens momsregistreringsnummer. 

● Det totala beloppet som ska betalas, inklusive moms och andra eventuella avgifter eller rabatter. 

● Betalningsvillkoren, inklusive förfallodatum och accepterade betalningsmetoder. 

● Eventuell ytterligare information som kan vara relevant, till exempel leveransdetaljer, avtalsnummer eller beställningsnummer. 

Om du fakturerar kunder från andra länder kan det tillkomma ytterligare saker att inkludera. Det är vanligt att fakturor skiljer sig åt från varandra både stil- och formmässigt. 

Hur betalar man fakturor? 

Hur man betalar en faktura kan variera från fall till fall beroende på vilken typ av faktura det är och vilken lösning som du betalar med. Oftast framgår det på fakturan hur betalningen är tänkt att ske. 

Ett vanligt sätt att betala fakturor är med hjälp av en direkt banköverföring. Exakt hur du går tillväga kan variera mellan olika banker, och ofta finns flera sätt att betala en faktura. 

På senare år har det kommit mer moderna betalmetoder, exempelvis Swish och Klarna. Många företag erbjuder kunden olika alternativ för att betala fakturan, där kunden själv får bestämma vad som passar bäst. 

I de allra flesta fallen är det relativt självförklarande hur du går tillväga för att betala en faktura.

Bestrida fakturor 

Ibland kan en kund bestrida en faktura, vilket betyder att kunden inte godkänner fakturan. Det kan finnas olika anledningar till att bestrida en faktura. Det skulle kunna handla om att beloppet på fakturan inte överensstämmer med det belopp som avtalats. I något annat fall kan det bero på att tjänsten inte levererade den typ av kvalitet som ni kommit överens om. I ett tredje fall kan priset vara rätt men att fel typ av tjänst eller varor har specificerats. 

Så länge den bestridna fakturan har en relevant grund brukar det vara enkelt att komma fram till en lösning genom att diskutera vad som har gått fel med kunden i fråga. Oftast är det bara att kreditera den gamla fakturan och skicka en kreditfaktura till kunden/företaget. 

Om en kund bestrider en faktura är det bra att spara informationen om gällande fakturor och kommunikationen så att du kan styrka dina argument ifall tvisten skulle behöva involvera hjälp av en tredje part. 

Hur fakturerar man? 

Att skicka fakturor är en viktig del av att driva företag, därför är det viktigt att veta hur man fakturerar sina kunder. Exakt hur du går tillväga för att skicka en faktura varierar lite beroende på om du exempelvis skickar en faktura via ett egenanställningsbolag, via ditt eget företag "manuellt" eller från ett faktureringsprogram. 

Nedan följer en generell guide kring hur du går tillväga för att fakturera: 

● Skapa en faktura 

Använd en fakturamall eller ett faktureringsprogram för att skapa en faktura. Dubbelkolla att all nödvändig information är inkluderad på fakturan.

● Skicka fakturan till kunden 

När du har skapat en faktura är nästa steg att skicka den till kunden. Nuförtiden är det vanligast att skicka fakturor online, eftersom det kräver mindre administrativt arbete och är tidseffektivare. 

● Följ upp betalningen 

Registrera när tiden för att betala fakturan löper ut. Om kunden inte har

betalat innan dess förfallodatum så ska du skicka en påminnelse. Om kunden ändå inte betalar får du titta på eventuella åtgärder för att få in pengarna, detta är dock en väldigt sällsynt situation. 

● Registrera betalningen 

När du har mottagit betalningen är det dags för att registrera den i din bokföring och arkivera fakturan. Om du använder Bokio Företagskonto matchas inbetalningen ihop med fakturan av sig själv och bokförs automatiskt. 

Fakturamall 

För någon som aldrig har skickat någon faktura tidigare kan det vara till stor hjälp att få en färdig mall att utgå från. Då får du mycket hjälp på vägen och behöver inte skapa fakturan från grunden. 

Att ha en färdig fakturamall gör inte bara att du slipper känna dig osäker på om du har med allt innehåll på fakturan, den kan också spara dig mycket tid genom att bara ändra detaljerna varje gång du skickar en ny faktura. 

Det finns en rad olika fakturamallar att tillgå på internet, innan du använder någon så är det viktigt att säkerställa att det är ett trovärdigt företag som står bakom och att fakturamallen innehåller allt som du behöver för att fakturera dina kunder. 

Alla företag är skyldiga att bokföra sina affärshändelser, vilket betyder att du måste ha ett bokföringsprogram till ditt företag. Många bokföringssystem har integrerade faktureringsfunktioner, vilket gör att du inte behöver ha ett enskilt system för fakturering och bokföring. Ytterligare en fördel med att fakturera från ditt bokföringsprogram är att din fakturor integreras direkt till din bokföring. 

Kan man fakturera utan företag? 

Ja, du behöver inte starta ett eget företag för att skicka fakturor. Numera finns det en mängd så kallade egenanställningsföretag på marknaden, vars affärsmodell går ut på att du skickar fakturor via dem i utbyte mot en avgift.

Egenanställningsföretag agerar helt enkelt mellanhand åt dig och den kund som du fakturerar. I samband med faktureringen betalar egenanställningsföretag in skatter och sociala avgifter för din räkning. 

Det ska dock nämnas att om du planerar att fakturera på regelbunden basis, så är det betydligt mer förmånligt att starta eget företag och fakturera den vägen istället. 

Förutom att du slipper betala en avgift på varje faktura finns det många fördelar med att driva företag, exempelvis möjligheten till att göra avdrag på utrustning och möjlighet att plocka ut lågbeskattad utdelning (om du har aktiebolag). 

Fakturaköp 

Fakturaköp, även kallat factoring, är en ekonomisk tjänst som innebär att en tredje part köper ett företags fakturor. Eftersom kredittiden på en faktura oftast är 30 dagar betyder det att företaget ligger ute med pengar under den här perioden. 

För att undvika detta kan du sälja din faktura genom fakturaköp, då får du betalt direkt samtidigt som det företaget som köper fakturan ansvarar för att få in betalningen från kunden. Detta görs i utbyte mot en avgift som ofta motsvarar ett par procent av fakturans belopp. 

Fakturaköp kan vara särskilt användbart för företag med långa betalningstider eller som upplever tillfälliga likviditetsproblem. Det kan också vara en lösning för små och växande företag som behöver extra kapital för att finansiera expansion. 

Betalningsvillkor på fakturor 

Betalningsvillkoren på en faktura omfattar de regler och villkor som bestämmer hur och när en kund ska betala fakturan. Det är upp till säljaren att bestämma vilka dessa är, utifrån de juridiska ramar som finns. Det är viktigt att betalningsvillkoren kommuniceras tydligt på fakturan. 

Vanliga betalningsvillkor inkluderar bland annat:

Betalningsmetoder 

Olika företag accepterar olika betalningsmetoder. Banköverföring, Swish eller kortbetalning med Visa eller Mastercard är ofta förekommande betalningsmetoder. 

Dröjsmålsränta 

Det är viktigt att det tydligt framgår vad som händer ifall mottagaren inte betalar fakturan inom de angivna tidsramen. Vilka betalningsvillkor du väljer att ha för ditt företag kan få effekter för hur dina kunder upplever att göra affärer med dig. 

Om du har lång kredittid kan det vara något som är lockande för kunden, samtidigt som det innebär en större finansiell risk för dig. Åt det motsatta hållet är en kort kredittid bra för din likviditet, men det kan kännas stressigt för kunden. 

Förfallodatum 

Förfallodatumet på en faktura är det datum då betalningen ska vara säljaren tillhanda. Det betyder att om du har betalat en faktura på förfallodagen med en betallösning som tar en bankdag kommer betalningen bli försenad. 

Förfallodatumet brukar oftast finnas högt upp på fakturan och kan formuleras på lite olika sätt, exempelvis: "betalning oss tillhanda" eller "förfallodag". 

Hur många dagar kunden har på sig att betala fakturan kan variera. Det vanligaste är att kunden har 30 dagar på sig att betala från dess att han eller hon har beställt en vara eller tjänst. Just 30 dagar är dock inte lagstadgat och det kan förekomma både kortare och längre kredittid (den tid det är mellan faktureringstillfället och betalningstillfället). 

Olika typer av fakturor 

I den här guiden har vi än så länge bara pratat övergripande om fakturor, men faktum är att det finns många olika typer av fakturor. Alla har gemensamt att de syftar till att inbringa en betalning från en kund, men där tar också likheterna slut. Nedan går vi igenom olika typer av fakturor. 

A conto faktura

En a conto faktura är en typ av faktura som delas upp under ett projekts gång. Man kan se det som en sorts delbetalning i förskott, och kan vara fördelaktigt vid projekt som löper under lång tidsperiod eller innefattar stora summor pengar. 

Proformafaktura 

En proformafaktura är en relativt ovanlig typ av faktura och till skillnad från vanliga fakturor så är inte syftet med en proformafaktura att få betalt. En proformafaktura används som ett formellt dokument för att förtälja vad innehållet i ett paket är vid exportsammanhang. 

Om du exempelvis skickar en gåva eller ett kundprov till en kund utomlands fungerar proformafaktura som ett underlag för vad paketet innehåller, vilket kan underlätta vid tullärenden. Men proformafakturan är alltså inte juridiskt bindande för att begära en betalning. 

Kreditfaktura 

En kreditfaktura används för att rätta till en felaktig tidigare skickad faktura. Det kan behövas om kunden exempelvis har betalat en faktura för att sedan inse att det var något fel med varan eller tjänsten. Exempelvis att priset inte stämde, att fel vara levererats eller att tjänsten inte motsvarade de avtalade villkoren. 

En kreditfaktura går ibland under benämningarna omvänd faktura, minusfaktura eller kreditnota. 

RUT-/ROT-faktura 

Om du utför tjänster som faller in under RUT- eller ROT-ramverket ska du reducera beloppet på fakturan, för att sedan få sista delen av arbetets intäkt utbetalt av Skatteverket. I Bokio finns stöd för att skicka fakturor med RUT- och ROT-avdrag. 

E-faktura 

En e-faktura är en elektronisk faktura som är integrerad direkt in i olika affärssystem, bland annat i bokföringsprogram. Om du i vanliga fall skickar fakturor med PDF behöver du ägna manuellt arbete för att administrera fakturan, en e-faktura däremot hanteras helt elektroniskt och registreras direkt i din mottagares ekonomisystem eller bank.

Självfaktura 

I normalfallet är det säljaren som skapar och skickar en faktura till kunden. En självfaktura däremot innebär motsatsen – nämligen att kunden själv upprättar en faktura till sig själv fast i säljarens namn. En självfaktura kallas även för omvänd faktura. 

Detta kan vara en bra lösning om du är en konsult som regelbundet fakturerar samma kund, eftersom du själv har bra koll på tidrapporteringen och på så sätt fakturerar rätt antal timmar. 

Trots att det är kunden som skapar fakturorna är det alltid säljaren som har det yttersta ansvaret över dem. 

Förenklad faktura 

En förenklad faktura är en faktura som inte har lika omfattande krav på vad den ska innehålla som en vanligt faktura. Information om när fakturan utfärdades, vem säljaren är, vilka varor eller tjänster som har sålts och momsen som ska betalas måste dock alltid vara med, även på en förenklad faktura. 

Fakturera med Bokio 

Fakturering kan vara lite krångligt, men med Bokio blir det enkelt. När du fakturerar på samma ställe som du bokför slipper du hålla reda på vilka fakturor som har blivit betalda eller inte manuellt. Bokio håller koll åt dig, och bokför betalningen automatiskt så fort en faktura har blivit betald. 

Läs mer om fakturering i Bokio

Kostnadsställen - så kan du öka lönsamheten i ditt företag!
2/8/2024
Företagsekonomi

Kostnadsställen - så kan du öka lönsamheten i ditt företag!

I samarbete med Bokio

Att driva ett framgångsrikt företag kräver att man har bra koll på hur verksamheten presterar. Vilka produkter eller tjänster genererar mest pengar, eller vilket område är mest lönsamt? Få bättre koll på ditt företags ekonomi med hjälp av kostnadsställen!

Vad är kostnadsställen? 

Ett kostnadsställe är en plats inom ett företag där kostnaderna uppstår. Det kan exempelvis vara olika avdelningar, funktioner eller enheter i ett företag. Beroende på ditt företags storlek och bransch kan du ha nytta av olika många kostnadsställen. 

Genom att tilldela kostnader och intäkter till specifika kostnadsställen kan företaget se var och hur pengar används. Det gör det möjligt att identifiera områden som går ekonomiskt bra respektive dåligt, vilket kan underlätta styrningen av ditt företag. 

Om ditt företag består av två områden, uthyrning av lägenheter och renovering av lägenheter, kanske uthyrningen genererar en hög vinst medan renoveringsdelen går plus minus noll. Om företaget inte använder sig av kostnadsställen går det inte att se dessa siffror svart på vitt – men om du skulle bokföra med kostnadsställen kan du få exakta siffror på hur de olika delarna presterar var för sig! 

Exempel på hur kostnadsställen används 

Kostnadsställen och andra ekonomiska begrepp kan ibland vara krångliga att förstå, låt oss därför konkretisera kostnadsställe med ett exempel. 

Benny driver en klädbutik. Han har olika avdelningar i sitt företag, bland annat inköp, försäljning och marknadsföring. När Benny bokför likställer han varje avdelning som ett kostnadsställe och tillskriver kostnader och intäkter till rätt område. På så sätt kan Benny få bra koll på vilka kostnader och intäkter varje avdelning har.

Benny kan själv välja hur han väljer att dela upp sina kostnadsställen. Han kan välja att dela in kostnadsstället “försäljning” till ännu mindre delar, exempelvis genom "barnkläder", "damkläder" och "herrkläder". 

Vill han få insikter på detaljnivå kan han dela in kostnadsställen per varumärke eller per kategori av plagg. Istället för att få en bild för hela verksamhetens resultat kan han få en mer detaljrik bild av sitt resultat, som kan ligga till grund om han behöver strama åt budgeten eller ska genomföra en investering. 

Vem gynnas av att använda kostnadsställen? 

Som egenföretagare kan du med stor fördel använda dig av kostnadsställen för att få bättre koll på var dina styrkor och svagheter ligger i ditt företag. Det gör att du kan ta mer välgrundade beslut för att utveckla ditt företag ytterligare. 

Företag med olika områden 

Du som driver ett företag som har olika områden har extra stor nytta av att kunna del upp de olika områdenas intäkter och kostnader. Men även du som är till exempel konsult kan välja att skilja på olika typer av tjänster för att veta vad som är mest lönsamt för dig. 

Projekt 

För någon som jobbar mycket i projektform kan det vara nyttigt att använda sig av kostnadsställen för att få fram siffror på hur olika projekt går ekonomiskt. Det kan vara särskilt användbart för någon som driver flera parallella projekt. 

Ett företag med få anställda 

I ett företag med få anställda kan varje anställd vara ett kostnadsställe, på så sätt kan man se hur mycket varje anställd genererar. 

Sammanfattningsvis har de flesta företagen något att vinna på att använda sig av kostnadsställen i sin redovisning.

Få full kontroll över ditt företag med Bokio! 

Med Bokio kan du skapa så många olika kostnadsställen ditt företag behöver. Med bokföring, fakturering, lönehantering, företagskonto och automatiska rapporter är det enklare än någonsin att få full kontroll över din ekonomi! 

Läs mer om Bokio

Positivt inflationsbesked
12/7/2024
Företagsekonomi

Positivt inflationsbesked

Semestertiderna är i full gång och sommaren har hittills bjudit på en blandning av sol, regn och positiva makroekonomiska besked. Men vad betyder det egentligen för dig som företagare och vad kan du förvänta dig framåt?

Äntligen sjunker inflationen

Inflationen i Sverige har sjunkit kontinuerligt sen toppen i december 2022. Maj bjöd dock på en besvikelse när inflationssiffran låg oförändrad från april och högre än estimerad. Juni däremot bjöd på riktigt positiva besked. Efter att ha legat över Riksbankens mål på 2 procent sen augusti 2021 landade inflationen på 1.3 procent enligt KPIF som är det måttet Riksbanken går efter. En siffra som var lägre än både Riksbanken och marknadens prognos.

Det är positiva besked för företagare på flera fronter. Inflationen gör att kunderna riskerar att dra ner på affärerna när deras allmänna kostnader ökar. Men den påverkar även företagare på samma sätt som den påverkar konsumenter, där hög inflation leder till kostnadsökningar på inköp av både varor och tjänster. Mer priskänsliga kunder samtidigt som du själv drabbas av kostnadsökningar är en svår balansgång men att inflationen nu sjunker kommer förhoppningsvis leda till att läget går mer mot det normala. 

Konkurserna minskar

Ett annat positivt besked från sommaren var att kreditupplysningsföretaget UC rapporterade att konkurserna minskade för första gången på två år. Konkurserna är dock fortsatt på rekordhöga nivåer sett till året som helhet, men en minskning ingjuter optimism inför andra halvan av året. Precis som inflationen påverkar på flera sätt, gör konkurser det med. Minskat antal konkurser får därför positiv påverkan i hela näringskedjan. 

Styrräntan lär sänkas

Riksbanken har hittills i år sänkt styrräntan med 0.25 procent i maj och i senaste penningpolitiska beslutet signalerade det att det kan komma ytterligare tre sänkningar i år. Konsensus bland ekonomiska analytiker är att det blir mellan två och fyra sänkningar i år och majoriteten av storbankerna tror att den första sker redan i augusti. Att styrräntan sänks är en  lättnad för både hushåll och företag som har pressats av de höga räntenivåerna. 

Vad innebär det för företagare?

Att inflationen sjunker, konkurserna minskar och styrräntan sänks är positivt för hela samhället. Som företagare innebär det också att du förhoppningsvis kan börja andas ut efter den tuffa perioden som varit. När styrräntan sjunker ökar köpkraften i samhället och som företagare kan du förvänta dig att försäljningen kan komma att ta fart igen. Sänkningarna kommer även få effekt i flera led. I takt med att räntenivåerna sänks kommer dina leverantörers kostnader att sjunka, vilket troligen kommer ge positiva effekter på dina inköpspriser.

På sikt kommer sänkningar av styrräntan även leda till att finansieringskostnaderna för företag, som har en viss eftersläpningseffekt jämfört med de rörliga bolånen, minska de med. Kostnaden att investera i ditt företag kommer därför att sjunka den med. Allt som allt innebär sommarens positiva besked att du som företagare kan börja blicka mer hoppfullt mot framtiden och gå optimistiskt in i hösten.

Varning för bedragare
3/7/2024
Tips

Varning för bedragare

Just nu pågår ett bedrägeriförsök där någon ringer från dolt nummer och utger sig för att vara Froda samt uppmanar till att lösa lån i förtid. Samtalen kommer inte från Froda och vi uppmanar dig att lägga på om någon ringer och ber dig lösa ditt lån i förtid. 

Det händer att Froda ringer ut till dig som kund. När vi ringer gör vi dock aldrig det från dolt nummer. Vi kommer heller aldrig be dig att legitimera dig när vi ringer eller uppmana till att lösa ditt lån i förtid. Får du ett samtal eller sms med uppmaningar om att lösa ditt lån i förtid uppmanar vi dig att kontakta vår support.

Vill du läsa mer om hur du kan arbeta för att undvika bedrägeri? Klicka här

Undvik en skattesmäll i höst
1/7/2024
Tips

Undvik en skattesmäll i höst

Under 2020 införde Skatteverket en tillfällig möjlighet till anstånd med skattebetalningen som stöd till företagare som drabbats ekonomiskt under pandemin. Stödet har förlängts i omgångar men den 12 september i år är det dags att börja betala in skatten. Det är något som kan ställa till problem för företag som inte ansöker om avbetalning i tid. 

Coronapandemin var tuff för samhället i stort men en grupp som drabbades särskilt hår var landets företagare. Samtidigt som intäkterna saktade ner, eller i värsta fall stannade av helt, bestod kostnaderna. Därför infördes en rad åtgärder för att hjälpa företagare ekonomiskt under en utsatt period. En av dessa åtgärder var att Skatteverket införde ett tillfälligt anstånd som gav möjlighet att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms.

Hur anståndet fungerade

Anståndet kunde sökas för redovisningsperioder januari 2020−januari 2021, oktober till december 2021 och april till juni 2022 och var uppdelat i flera led. I ett första skede kunde företag ansöka om anstånd i upp till 12 månader men som längst till och med 12 september 2023 (17 januari 2024 för företag som redovisar moms en gång om året). Därefter kunde företag ansöka om att få förlängt anstånd med upp till ytterligare 12 månader fram till och med den 12 september 2024 (17 januari 2025 för företag som redovisar moms en gång om året). Beroende på när företag ansökt har de alltså kunnat få anstånd med upp till 24 månader för skatteinbetalningarna.

Det händer när anståndet löper ut

När ett företag haft tillfälligt anstånd i 24 månader, eller kortare om det begränsats av slutdatumen, kommer det behöva betala in den uppskjutna skatten. Skatteverket skickar ut information ca 30 dagar innan slutdatumet för anståndet med information om när pengarna ska betalas in samt hur mycket ränta och avgift som tillkommer (anståndet var inte kostnadsfritt utan det tillkommer kostnadsränta och en anståndsavgift). För alla företag med månads- eller kvartalsredovisning som ansökt om förlängning av anståndet efter den 12 september 2023 kommer detta att ske omkring den 12 augusti. 

Anståndet kan delbetalas 

Som tur är behöver de allra flesta företagen inte betala hela summan i ett svep. När det förlängda anståndet löper ut kan företag ansöka om att förlänga anståndet i upp till 36 månader till, förutsatt att en avbetalningsplan upprättas. För att kunna ansöka om en avbetalningsplan krävs det dock att företaget haft tillfälligt anstånd i 24 månader, eller så långt som möjligt om det begränsats av slutdatumen. 

Avbetalningen kan delas upp i som minst två delbetalningar och som mest 36 delbetalningar under en tid om max 36 månader. Huvuddelen av återbetlaningen måste dock ske under den första delen av avbetalningsplanen. 

Läs mer om det tillfälliga anståndet med skattebetalning och hur du ansöker om en avbetalningsplan på Skatteverkets hemsida.

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE