Framgångssagor

Inspireras av våra kunder och deras verksamheter
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Halv Grek Plus Turk
29/11/2024
B2C
Investering

Halv Grek Plus Turk

Since 1996, Uluç Telmen has created a unique dining experience at Halv Grek Plus Turk, a restaurant that blends Greek and Turkish flavors from the Eastern Mediterranean. From its beginnings in a banquet hall in Stockholm to a popular restaurant on Jungfrugatan, the concept has grown with a focus on simplicity, quality, and authenticity. Uluç's passion for food and ambiance has shaped a space where everything from mezze dishes to the interior design reflects his background and creativity.

“I grew up with the food I serve at the restaurant. My grandmother and mother were a big part of the kitchen in the early days, and their dishes shaped our menu. It’s food I’ve eaten at home and that our guests now appreciate,” says Uluç.

Halv Grek Plus Turk is one of our customers who, with support from the European Investment Fund (EIF), was able to secure a business loan with even better terms than usual. The program enables Froda to lend to small business owners to promote growth, equality, sustainable employment, and social inclusion in Europe. Read more about EIF here.

Keemchi
12/11/2024
B2C
Restauranger & Kaféer

Keemchi

Sedan 2017 har Ikram Ibrazimov och hans team byggt upp Keemchi – en restaurangkedja som förenar det koreanska köket med hållbara och moderna lösningar. Keemchi är dels känt för sina olika Bibimbap-rätter, dels för att de gör precis allt från grunden. Från maten till designen på restaurangernas interiör, där varje detalj genomsyras av kvalitet och omsorg. Idag finns Keemchi på fyra platser i Stockholm och en i Uppsala. Restaurangen har även byggt upp en följarskara på flera tusen på sina sociala medier och når ut med virala klipp som visar upp både maten och upplevelsen. 

Utöver maten är Keemchi även ett exempel på hur innovation kan revolutionera en traditionell bransch. Ikram har applicerat strategiska arbetsmetoder från sin bakgrund inom IT-branschen för att göra restaurangverksamheten mer agil och effektiv. Ett exempel på det är att Keemchi använder kassalösningsystem på restaurangerna som gör skapar en sömlös upplevelse från beställning till att maten kommer ut. 

Norrtelje Musteri
30/8/2024
Likviditet
Säsongsplanering

Norrtelje Musteri

Med fokus på hantverksmässighet, närproduktion och att främja det lokala näringslivet har Katarina Holmberg drivit Norrtelje Musteri sen 2017. Tillsammans med sin man Toni har hon byggt upp ett fullskaligt mikro-musteri som förvandlar svenska äpplen till läskande äppelmust. Utöver musten producerar Katarina även olika sorter saft, sylt och marmelad. Besökare kan även ta med sina egna äpplen till musteriet för att få dem mustade. 

Men det var långt ifrån en självklarhet att det var företagare Katarina skulle bli. I över 20 års tid arbetade hon inom kommun och myndighetsväsendet. Sakta men säkert tog dock drömmen om att driva eget över och för sju år tog hon steget. Intresset för hantverksmässig must visade sig vara stort och kunderna hittade snabbt till Norrtelje Musteri. 

”Jag ville få bestämma över min egen tid och välja hur mycket jag skulle jobba. Det var mycket nytt att lära sig och ta in men det föll på sin plats under resan. Idag arbetar jag definitivt mer än vad jag gjorde innan, men jag gör det med glädje eftersom jag får göra det jag vill.”

Ostmakeriet på Rindö
14/6/2024
Investering
Inköp

Ostmakeriet på Rindö

I hjärtat av Stockholms skärgård ligger Ostmakeriet på Rindö. Här har Anna Kälvebrand tillverkat hantverksostar i det lilla mejeriet intill Oxdjupet och Oscar-Fredriksborgs fästning sen 2012. Det hela började efter att en väninna pratat om mathantverk och Anna upptäckt att det var ont om osttillverkare i Stockholm. När idén väl var född gick allting snabbt. En lokal hittades, hon kom i kontakt med en mjölkgård och började sin resa som mejerska.  

Sedan starten har Ostmakeriet på Rindö vuxit snabbt och vunnit en rad priser för sina ostar. Mjölken hämtar Anna och hennes man på Öster Grytinge Gård. Sedan förädlar hon den till ost innan den lagras och säljs i den egna ostbutiken i mejeribyggnaden. Favoriten är den grottlagrade cheddarosten Oscar Fredrik som hon fått tillåtelse att lagra inne i den gamla intilliggande fästningen. 

”Fördelen med ost är att det finns en outsinlig mängd olika sorter att utforska och att det alltid finns något nytt att lära sig. Jag provade en grottlagrad ost på en ostprovning och blev så imponerad av smaken att jag bestämde mig för att prova att göra en själv.”

Upplands Honung
16/5/2024
Investering
Inköp

Upplands Honung

I över 40 års tid har Göran Sundström sysslat med biodling på familjegården utanför Uppsala. Det hela började med att han och frun Eva började ta hand om ett samhälle med bin när det fanns för många äppelträd men för få bin på gården och därifrån har det fortsatt. De tillverkade bivaxljus, tvålar och salvor som de åkte runt till marknader och sålde. Så småningom kom fokuset allt mer att hamna på honung och 1993 startades Upplands Honung.

Idag har Upplands Honung 90 unika biodlingar, 10 anställda och en årlig omsättning på över 7 miljoner kronor. Grundidén ligger i att fokusera på hållbarhet. Till viss del för att bioodlingen ska kunna fortsätta vara KRAV-certifierad men även för att de anställda ska känna sig trygga när de arbetar. Upplands Honung verkar fortfarande på gården där det en gång startade och är fortsatt ett familjeföretag. Utöver Göran som är bimästare och Eva som gör alla etiketter bor även dottern Emmy på gården med sin familj och jobbar även hon i företaget.

Utöver biodlingarna på gården har Upplands Honung biodlingar utspridda runt om i Uppland. De producerar omkring 30 ton honung själva men köper även in uppemot 50-60 ton honung från andra biodlare som de sedan tappar upp. Det görs för att kunna hålla produktion och verksamheten igång året om, något som är viktigt för Upplands Honung utifrån flera aspekter. Dels för att kunna leverera de volymer som grossisterna de jobbar med kräver, dels för att kunna erbjuda de anställde tryggheten som en fast anställning ger.

Grafren
15/5/2024
B2B
Investering

Grafren

2004 upptäckte två forskare vid University of Manchester Grafen – ett material som är 200 gånger starkare en stål, men ungefär en miljon gånger tunnare än människohår – och 2012 belönades de med Nobelpriset i fysik för sin upptäckt. Materialet fångade intresset hos två forskare vid Linköpings universitet som började forska kring ämnet och dess potentiella användningsområden. En av forskarna var Erik Khranovskyy och 2018 grundade han företaget Grafren.

Grafren har idag sex anställda och bedriver småskalig produktion i Linköping. Företaget har tagit fram patenterade tekniker som gör att grafen kan appliceras på andra material och därmed skapa ett förstärkt och säkrare material. Metoden har en rad potentiella användningsområden och Grafren samarbetar redan med bland annat flygindustrin och företag som tillverkar olika skyddskläder och produkter.

“Jag började tänka vid 40 års ålder kring vad gör jag för världen och hur jag bidrog. Jag hade forskat i massa år, men kände jag att jag ville skapa något som kommer att existera vidare, på riktigt. Vi har över 15 års expertis av materialvetenskap och expertis inom nanomaterial. Tack vare det och våra patent kan vi vara både skalbara och kostnadseffektiva på ett sätt som andra företag som jobbar med grafen inte kan vara. Det är något jag är stolt över."

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE