Framgångssagor

Inspireras av våra kunder och deras verksamheter
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Norrtelje Musteri
30/8/2024
Likviditet
Säsongsplanering

Norrtelje Musteri

Med fokus på hantverksmässighet, närproduktion och att främja det lokala näringslivet har Katarina Holmberg drivit Norrtelje Musteri sen 2017. Tillsammans med sin man Toni har hon byggt upp ett fullskaligt mikro-musteri som förvandlar svenska äpplen till läskande äppelmust. Utöver musten producerar Katarina även olika sorter saft, sylt och marmelad. Besökare kan även ta med sina egna äpplen till musteriet för att få dem mustade. 

Men det var långt ifrån en självklarhet att det var företagare Katarina skulle bli. I över 20 års tid arbetade hon inom kommun och myndighetsväsendet. Sakta men säkert tog dock drömmen om att driva eget över och för sju år tog hon steget. Intresset för hantverksmässig must visade sig vara stort och kunderna hittade snabbt till Norrtelje Musteri. 

”Jag ville få bestämma över min egen tid och välja hur mycket jag skulle jobba. Det var mycket nytt att lära sig och ta in men det föll på sin plats under resan. Idag arbetar jag definitivt mer än vad jag gjorde innan, men jag gör det med glädje eftersom jag får göra det jag vill.”

Ostmakeriet på Rindö
14/6/2024
Investering
Inköp

Ostmakeriet på Rindö

I hjärtat av Stockholms skärgård ligger Ostmakeriet på Rindö. Här har Anna Kälvebrand tillverkat hantverksostar i det lilla mejeriet intill Oxdjupet och Oscar-Fredriksborgs fästning sen 2012. Det hela började efter att en väninna pratat om mathantverk och Anna upptäckt att det var ont om osttillverkare i Stockholm. När idén väl var född gick allting snabbt. En lokal hittades, hon kom i kontakt med en mjölkgård och började sin resa som mejerska.  

Sedan starten har Ostmakeriet på Rindö vuxit snabbt och vunnit en rad priser för sina ostar. Mjölken hämtar Anna och hennes man på Öster Grytinge Gård. Sedan förädlar hon den till ost innan den lagras och säljs i den egna ostbutiken i mejeribyggnaden. Favoriten är den grottlagrade cheddarosten Oscar Fredrik som hon fått tillåtelse att lagra inne i den gamla intilliggande fästningen. 

”Fördelen med ost är att det finns en outsinlig mängd olika sorter att utforska och att det alltid finns något nytt att lära sig. Jag provade en grottlagrad ost på en ostprovning och blev så imponerad av smaken att jag bestämde mig för att prova att göra en själv.”

Grafren
15/5/2024
B2B
Investering

Grafren

2004 upptäckte två forskare vid University of Manchester Grafen – ett material som är 200 gånger starkare en stål, men ungefär en miljon gånger tunnare än människohår – och 2012 belönades de med Nobelpriset i fysik för sin upptäckt. Materialet fångade intresset hos två forskare vid Linköpings universitet som började forska kring ämnet och dess potentiella användningsområden. En av forskarna var Erik Khranovskyy och 2018 grundade han företaget Grafren.

Grafren har idag sex anställda och bedriver småskalig produktion i Linköping. Företaget har tagit fram patenterade tekniker som gör att grafen kan appliceras på andra material och därmed skapa ett förstärkt och säkrare material. Metoden har en rad potentiella användningsområden och Grafren samarbetar redan med bland annat flygindustrin och företag som tillverkar olika skyddskläder och produkter.

“Jag började tänka vid 40 års ålder kring vad gör jag för världen och hur jag bidrog. Jag hade forskat i massa år, men kände jag att jag ville skapa något som kommer att existera vidare, på riktigt. Vi har över 15 års expertis av materialvetenskap och expertis inom nanomaterial. Tack vare det och våra patent kan vi vara både skalbara och kostnadseffektiva på ett sätt som andra företag som jobbar med grafen inte kan vara. Det är något jag är stolt över."

Sneckenström
14/5/2024
Investering
Inköp

Sneckenström

Gösta Christiansson är företagaren som driver bolaget Sneckenström, en e-handel som fokuserar helhjärtat på trädgårdsodling för alla. Med alltifrån frö, gödning och växtbelysning till den egna innovationen pallkrageväxthus, har Sneckenström förgyllt människors odlingar sen 2008. Men Gösta har varit företagare längre än så. I nästan 20 år var han aktiv inom transportnäringen innan han valde att helt byta bana och följa sin passion för grönsaksodling.

Grundidén bakom Sneckenström är att få fler att uppleva premiumkänslan av att odla sina egna grönsaker. Miljö och hållbarhet har legat i fokus sen start och Gösta förespråkar att odla naturligt så långt som möjligt. En storsäljare är fladdermus guano som säljs under det egna varumärket Grottmans. Guano är ett naturligt gödsel med högt fosforvärde gynnar knoppsättning och därmed ger fler och finare blommor samt större skördar av grönsaker.

“Jag älskar att få gå runt och ordna i testodlingsfaciliteten och jag har alltid sett chili, tomater och örter som min passion. Det är lyxigt med grönsaker du odlat själv. Att kunna gå och plocka direkt från sin odling på sommaren och laga en måltid känns alltid bäst. Då kan du verkligen stå för hantverket, tiden och energin som ligger bakom.”

Edwalls Ur
13/5/2024
Investering
Likviditet

Edwalls Ur

Edwalls Ur är ett av Örebros äldsta bolag och kan närmast ses som en anrik institution. 1862 grundades företaget av P.A. Åberg – urmakare och personen som bland annat installerade Örebros första telefoner. Åberg drev företaget vidare fram till 1918 när Gunilla Edwalls farfar tog över verksamheten. I tre generationer har familjen Edwall drivit Edwalls Ur och Gunilla har redan börjat säkerställa för att traditionen ska föras vidare. Hennes brorsdotter Karolina är nämligen redan med och driver företaget.

Utöver Gunilla och Karolina är även Gunillas bror Mårten kvar i bolaget men vid 76-års ålder är han idag deltidare. En gång i tiden var han urmakeriets specialist inom Rolex, med utbildning från det prestigefyllda varumärket i Schweiz under 80-talet. I 25 års tid var Edwalls Ur auktoriserade hos Rolex och människor kom från hela världen för att köpa de mytomspunna urverken. Trots att auktoriseringen inte längre är aktiv efter att Rolex gått över till att arbeta med färre auktoriserade urmakare, finns kunskapen kvar och Edwalls Ur tar än idag emot Rolex klockor för reparation. Det är just reparationer av armbandsur, väggur och andra automatiska och mekaniska urverk som som det riktiga urmakarhantverket finns kvar enligt Gunilla.

"Idag kan alla handla klockor på nätet men om köper en klocka online vet du inte om den blivit servad på ett korrekt sätt. För hantverket fyller Edwalls Ur och andra urmakare en viktigt funktion. Vi är stolta över vårt hantverk och ger alltid ett års garanti på våra reparationer för att säkerställa att kunderna blir nöjda och känner sig välkomna tillbaka. Det är nog en starkt bidragande anledning till att vi har väldigt många kunder som kommer tillbaka och alltid säger att de är glada över att vi finns kvar.”

Skarphagens cykel
12/5/2024
B2C
Expansion

Skarphagens cykel

Michael Isa är multiföretagaren som driver Skarphagens cykel, en välkänd pärla i Norrköping. Företaget grundades på 90-talet av Michaels farbror som drev det i egen regi fram till 2006 när Michael frågade om han fick bli kompanjon – trots att han inte hade någon som helst erfarenhet från cykelbranschen. När han klev in på Skarphagens cykel första gången kunde Michael knappt byta däck, men han är numera en expert på cyklar.

Idag driver Michael Skarphagens cykel i egen regi och han har utökat sortimentet till att innefatta cyklar för alla åldrar samt el- och vintage cyklar. I början gick försäljningen lite trögt och bolaget levde under en längre tid på rekommendationer. Men tack vare lärdomarna han fått från att driva företag tidigare, tydligt uppsatta mål, marknadsföring och nätverkande tog det fart. Utöver försäljning av cyklar och reparationer har Skarphagens Cykel även ett lackeringscenter där profilcyklar till företag tas fram, något Michael är ensam om att erbjuda som cykelbutik. 

“Jag har alltid varit en serviceinriktad person. Innan Skarphagens cykel drev jag en videobutik som jag sålde 2006 och gick vidare till detta. Men det har alltid funnits en kärna av att satsa på kundbemötandet och att bjuda på sig själv. För ju mer du bjuder på dig själv, din service, expertis och tid. Desto mer får du tillbaka. Det tror jag är nyckeln till att företaget växer. Sen måste du våga satsa, nätverka och hitta det som gör ditt företag unikt. För mig har det varit lackeringscentret, att alltid bemöta kunder rätt och att ha ett öga för långsiktigheten.”

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE