Ostmakeriet på Rindö
I hjärtat av Stockholms skärgård ligger Ostmakeriet på Rindö. Här har Anna Kälvebrand tillverkat hantverksostar i det lilla mejeriet intill Oxdjupet och Oscar-Fredriksborgs fästning sen 2012. Det hela började efter att en väninna pratat om mathantverk och Anna upptäckt att det var ont om osttillverkare i Stockholm. När idén väl var född gick allting snabbt. En lokal hittades, hon kom i kontakt med en mjölkgård och började sin resa som mejerska.
Sedan starten har Ostmakeriet på Rindö vuxit snabbt och vunnit en rad priser för sina ostar. Mjölken hämtar Anna och hennes man på Öster Grytinge Gård. Sedan förädlar hon den till ost innan den lagras och säljs i den egna ostbutiken i mejeribyggnaden. Favoriten är den grottlagrade cheddarosten Oscar Fredrik som hon fått tillåtelse att lagra inne i den gamla intilliggande fästningen.
”Fördelen med ost är att det finns en outsinlig mängd olika sorter att utforska och att det alltid finns något nytt att lära sig. Jag provade en grottlagrad ost på en ostprovning och blev så imponerad av smaken att jag bestämde mig för att prova att göra en själv.”