I över 40 års tid har Göran Sundström sysslat med biodling på familjegården utanför Uppsala. Det hela började med att han och frun Eva började ta hand om ett samhälle med bin när det fanns för många äppelträd men för få bin på gården och därifrån har det fortsatt. De tillverkade bivaxljus, tvålar och salvor som de åkte runt till marknader och sålde. Så småningom kom fokuset allt mer att hamna på honung och 1993 startades Upplands Honung.
Idag har Upplands Honung 90 unika biodlingar, 10 anställda och en årlig omsättning på över 7 miljoner kronor. Grundidén ligger i att fokusera på hållbarhet. Till viss del för att bioodlingen ska kunna fortsätta vara KRAV-certifierad men även för att de anställda ska känna sig trygga när de arbetar. Upplands Honung verkar fortfarande på gården där det en gång startade och är fortsatt ett familjeföretag. Utöver Göran som är bimästare och Eva som gör alla etiketter bor även dottern Emmy på gården med sin familj och jobbar även hon i företaget.
Utöver biodlingarna på gården har Upplands Honung biodlingar utspridda runt om i Uppland. De producerar omkring 30 ton honung själva men köper även in uppemot 50-60 ton honung från andra biodlare som de sedan tappar upp. Det görs för att kunna hålla produktion och verksamheten igång året om, något som är viktigt för Upplands Honung utifrån flera aspekter. Dels för att kunna leverera de volymer som grossisterna de jobbar med kräver, dels för att kunna erbjuda de anställde tryggheten som en fast anställning ger.
Froda kom in i bilden under 2022 när Upplands Honung behövde göra en investering i en större tappningsmaskin för honungen. "När det handlar om en större investering är det svårt att finansiera den ur egen ficka utan att det påverkar likviditeten för mycket. Det går inte alltid ihop ekonomiskt och det ta ofta alldeles för mycket tid ifrån oss till den grad att det påverkar den ordinarie verksamheten" menar Sundström. "Tappningsmaskinen vi köpte in är nivån under de som används i storskalig produktion, likt aktörer som, vilket gjort att vi kan producera i den stora skala som vi gör. Vi tappar upp omkring 2500 burkar per dag inne i vår fabrik och förutom tappningsmaskinen har vi även en etikettmaskin, allt för att säkerställa samma leverans året runt."
Varför valde ni Froda?
"Det var så enkelt med Froda jämfört med andra banker. Det var snabbt och tydligt med besked om låneutrymme och villkor. Vi sparade en massa tid och administration vilket är ovärderligt som företagare när du redan har svårt att hinna med allt du behöver göra. Det var även bra med en tydlig redogörelse om hur återbetalningen skulle framskrida."
Framtiden för Upplands Honung
"Vi kommer fortsätta att både producera vår egen honung och köpa in för att tappa upp. Det är så vi kan göra vår produkt rikstäckande och det kommer vi att fortsätta med. Vår egen honung heter just Upplands Honung och säljs lokalt i Uppsala, medan den honung vi köper in och tappar upp säljs vidare till grossister som Axfood."
Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.
Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.
2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.
Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.