2004 upptäckte två forskare vid University of Manchester Grafen – ett material som är 200 gånger starkare en stål, men ungefär en miljon gånger tunnare än människohår – och 2012 belönades de med Nobelpriset i fysik för sin upptäckt. Materialet fångade intresset hos två forskare vid Linköpings universitet som började forska kring ämnet och dess potentiella användningsområden. En av forskarna var Erik Khranovskyy och 2018 grundade han företaget Grafren.
Grafren har idag sex anställda och bedriver småskalig produktion i Linköping. Företaget har tagit fram patenterade tekniker som gör att grafen kan appliceras på andra material och därmed skapa ett förstärkt och säkrare material. Metoden har en rad potentiella användningsområden och Grafren samarbetar redan med bland annat flygindustrin och företag som tillverkar olika skyddskläder och produkter.
“Jag började tänka vid 40 års ålder kring vad gör jag för världen och hur jag bidrog. Jag hade forskat i massa år, men kände jag att jag ville skapa något som kommer att existera vidare, på riktigt. Vi har över 15 års expertis av materialvetenskap och expertis inom nanomaterial. Tack vare det och våra patent kan vi vara både skalbara och kostnadseffektiva på ett sätt som andra företag som jobbar med grafen inte kan vara. Det är något jag är stolt över."
Grafrens omsättning kommer från en kombination av statliga bidrag, pilotprojekt och försäljning. Men många projekt kan skjutas upp och då skjuts även betalningen upp och det ofta tar lång tid innan bidrag betalas ut. Under tiden behöver material och verktyg köpas in, patentkostnader finansieras och löner betalas ut. Det gör att likviditeten behöver stärkas upp. Som många andra företagare började Erik med att vända sig till banken. Men eftersom Grafren arbetar med något nytt och som av bankerna klassas som volatil industri, fick Grafren nej.
"För att få lån från banken behövde jag bevisa att jag inte var i behov av pengar. Det är paradoxalt. När vi gick till Froda fick vi hjälp direkt".
Vad är det bästa med att driva Grafren?
"Det bästa enligt är att få komma in varje dag till kontoret och känna att du är exalterad över att få arbeta med något du brinner för, kunna lämna avtryck och aktivt förändra världen. Grafen är som dunderhonung och genom att applicera det på ett annat material får det materialet magiska egenskaper. Det har potential att leda till så mycket förändring och förbättring. Sen ä hejarop och erkännanden i press alltid kul, men det absolut roligaste är att få se sin produkt rulla ut globalt."
Hur ser framtiden ut?
"Det finns fortfarande mycket att göra med grafen. Som bolag har vi potential att bli ett miljardbolag och vi kommer fortsätta att växa vidare med våra kunder. Än så länge har vi inte tagit in några investeringar, men även om det är något som inte är aktuellt just nu kan det självklart komma att bli det längre fram. Just nu bygger vi ett bolag för att omsätta och arbeta med bidrag för den innovation vi skapar. Jag tror spontant inte på att växa bolaget till att bli för stort. Vi vill bibehålla den passionen som krävs i de projekt vi medverkar i. Personligen kommer stanna så länge som det behövs eftersom jag brinner för det här.”
Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.
Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.
2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.
Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.