Artiklar

Här hittar du en samling av tips, artiklar, nyheter och inspiration för dig som företagare.
Varumärke och design för små företag
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Tips för att öka din kreditvärdighet
2/5/2024
Tips

Tips för att öka din kreditvärdighet

Kreditvärdigheten för ditt företag är mycket viktig, då den bland annat avgör möjligheterna att få lån och även spelar roll för eventuella samarbeten. Ett nystartat företag har alltid högre risk än ett etablerat företag, därför är det extra viktigt att vara noggrann med betalningarna om ditt företag är nystartat. Banker och företag kontrollerar också ägarnas ekonomi och du bör därför undvika  betalningsanmärkningar på även privat nivå. Även styrelsemedlemmarnas privatekonomi kan påverka vilken riskklass ditt företag hamnar i. Nedan ska vi gå igenom mer om hur du ökar ditt företags kreditvärdighet.

Vad tittar banker och företag på när de avgör kreditvärdighet?

Det är många faktorer som väger in när kreditvärdighet hos ett företag bedöms och det är inte bara företagets ekonomi som tas i åtanke utan även ägarnas och styrelsens. Vanligtvis tittar banker och kreditvärdighetsutredare på bokslut och se därför alltid till att de kommer in i tid. De kollar också på företagets nyckeltal och om det finns eventuella betalningsanmärkningar. I regel ska varken företaget eller dess ägare ha några betalningsanmärkningar för att uppnå en hög kreditvärdighet. Även företagets ålder och hur styrelsen ser ut tas i beaktande.

Efter den första årsredovisningen kan ett företags kreditvärdighet öka, därför har nystartade företag vanligtvis ett lågt kreditbetyg. Om du har egen firma påverkar din ekonomi företagets kreditvärdighet. Ju högre eget kapital företaget har desto bättre är det för kreditvärdigheten. Andra aspekter som avgör är företagets vinst och marginaler – ett företag med bra vinst under en längre tid får en högre kreditvärdighet. Tänk dock på att bokföringen är mycket viktig. Se även till att ha administrativ koll så att räkningar betalas i tid.

Hur ökar du din kreditvärdighet?

Som företagare kan du öka kreditvärdigheten på ditt företag på ett antal olika sätt och det viktigaste du kan göra är att ha ordning och reda i ditt företag. Du måste ha bra inblick i företagets ekonomi och betala löner och fakturor i tid, samt betala in skatt, moms och arbetsavgifter i god tid. Du bör också se över likviditeten och dina marginaler samt se till att du inte tar för lite betalt för att kunna ta hand om alla löpande kostnader. Planera också för lågsäsong inom er verksamhet.

Finansieringen av ditt företag är också viktig, med en genomtänkt finansiseringsstrategi ökar du företagets kreditvärdighet. Finansiering ska absolut inte användas för att täcka upp om ditt företag inte är lönsamt utan det ska användas för att öka företagets lönsamhet. Det kan också vara klokt att försöka byta ut din finansiering mot ett billigare alternativ, eller genom att samla allt på ett ställe. Sist men inte minst är kundnöjdheten viktig för företagets kreditbetyg. Nöjda kunder kommer anlita er igen vilket innebär en stadig inkomst, dessutom kan deras goda ord ge nya kunder.

Slutsatser

Precis som när det kommer till din personliga kreditvärdighet handlar det mycket om att hålla ordning på inkomster och utgifter. Du ska betala räkningar i tid och se till att ha inkomster som täcker de löpande utgifterna. Som företag är det alltid klokt att ha en buffert i början, i de fall något oförutsett skulle hända. Tänk också på att din och styrelsemedlemmarnas privatekonomi kan påverka företagets kreditvärdighet, så kontrollera de som du väljer till din styrelse. Ju bättre kreditvärdighet ditt företag har desto mer finansiering kan ni få för att växa.

7 misstag du vill undvika när du startar eget
1/5/2024
Tips

7 misstag du vill undvika när du startar eget

Även om det både är roligt och utvecklande att starta eget företag kan alla egenföretagare vittna om att det inte alltid är en dans på rosor. Likt en levande varelse har ett företag behov som måste tillgodoses för att säkra verksamhetens tillväxt. Och längs vägen till framgång kommer du att begå en del misstag.

Var inte rädd för misstag

Misslyckande är en naturlig del av livet som företagare, framför allt i början av karriären. Genom att begå misstag och ta lärdom från dem kan du utveckla både dig själv och din verksamhet. Därför är det viktigt att du inte är rädd för att misslyckas, men samtidigt bör du se upp med att göra samma misstag flera gånger.

Även om du alltid bör se dina misslyckanden ur en positiv synvinkel finns det vissa misstag som är extra vanliga bland nystartade företag. Genom att undvika dessa kan du som precis startat eget öka dina chanser att lyckas snabbare. Nedan listar vi sju vanliga misstag bland startups och hur du kan undvika dem.

Svag affärsidé

Det viktigaste steget mot ett framgångsrikt företagande är att ha en unik och genomtänkt affärsidé. Tyvärr är det många företag som väljer att satsa på en affärsidé som inte har lika stor potential som de själva tror.

Därför är det viktigt att du har klart för dig vad du ska sälja, till vem och på vilket sätt. Undersök framför allt om din idé redan finns och hur du i så fall ska kunna förbättra den för att sticka ut. Glöm inte att hålla noggrann uppsikt över dina främsta konkurrenter.

Ett tips är att göra en undersökning bland familj och vänner innan du väljer att göra din idé till verklighet. På så sätt kan du få värdefull feedback och till och med idéer på förbättringar eller ändringar.

Startar eget av fel anledning

I svåra tider med stigande arbetslöshet och få arbetstillfällen är det många som funderar på att starta eget. Ett vanligt missförstånd är att företagande enbart handlar om bekvämligheter, så som att vara sin egen chef och tjäna pengar på rullande band.

Få är medvetna om det hårda arbete som ett eget företag kräver. Det är inte ovanligt att egenföretagare jobbar fler timmar än heltidsanställda, framför allt i början. Dessutom tar det tid att starta en lönsam verksamhet, vilket kräver tålamod – något inte många räknat med.

Om du vill starta eget, se till att du har koll på vad som faktiskt krävs av dig, både på kort och lång sikt.

Bristfällig ekonomi

Du kommer att behöva pengar för att kunna tjäna pengar, speciellt i uppstarten av ditt företag. Många nyföretagare tror att inkomsterna i företaget kommer att rulla in omedelbart, men så är det förstås inte. Det tar tid att bygga upp en stabil omsättning.

Under uppstartsfasen kommer med andra ord inkomsterna att vara små och utgifterna stora. Det är trots allt nu du behöver göra investeringar i allt ifrån hemsidor och utrustning till lokaler och eventuellt anställda.

Av denna anledning är det viktigt att du planerar företagets budget noggrant i förväg. Hur stort startkapital kommer du att behöva för att klara dig under uppstarten? När kommer företaget att börja tjäna pengar? Hur stora kommer utgifterna att vara?

Om du har ett arbete i dagsläget kan det vara en god idé att behålla det, alternativt gå ner i tid, under tiden du startar upp ditt företag. På så sätt får du en ekonomisk trygghet, vilket är extra viktigt i uppstartsfasen eftersom nystartade företag ofta går med förlust de första åren.

Ingen affärsplan

Det är inte ovanligt att företagare tror att en bra affärsidé räcker för att driva ett företag. Affärsidéen är förvisso viktig, men den är ingenting utan en grundlig affärsplan.

En affärsplan ska innehålla en detaljerad beskrivning av din idé och dina mål med verksamheten. Den ska även innehålla information om allt ifrån konkurrenter och marknadsföringsstrategi till budget och finansiering.

Med hjälp av affärsplanen kan du enkelt planera en strategi för att utveckla företaget i önskad riktning. Planen kan dessutom underlätta vid möten med potentiella investerare eller i förhandlingar om företagslån med banken.

Läs gärna mer om företagslån och hur de kan hjälpa ditt företag att växa hos Lånjakt.se.

Svag digital profil

Den digitala närvaron blir allt viktigare i vårt digitaliserade samhälle. Trots det visar studier, till exempel denna gjord av Clutch, att endast 64% av alla småföretagare har en hemsida i dagsläget. Detta innebär att många företag faktiskt förlorar kunder på grund av en svag digital profil.

Oavsett vilken bransch du är verksam inom är en hemsida numera ett måste. Dels öppnar en hemsida upp för helt nya marknadsföringsalternativ, exempelvis sökmotoroptimering, samtidigt som den kan förbättra ditt förtroende hos potentiella kunder.

Du bör även vara aktiv på sociala plattformar så som Instagram och Facebook med tanke på den stora publik som befinner sig där. Ju mer aktiv du är online, desto större chans har du att nå ut till rätt målgrupp och bygga upp ett starkt varumärke.

Rädsla för förändring

Ett vanligt fenomen bland företagare är att de stannar kvar i gamla mönster, oavsett om det går bra eller inte. Med andra ord är det få som väljer att utveckla verksamheten vidare, trots att detta kan påverka lönsamheten.

Om företaget går bra, fundera över hur det kan gå bättre. Om resultaten inte motsvarar förväntningarna, utvärdera och reflektera för att hitta förbättringsmöjligheter. Kanske behöver du byta riktning? Eller kanske är det dags att investera i extern kompetens?

Som företagare bör du aldrig vara rädd för förändringar. Våga ifrågasätta gamla mönster och hitta nya möjligheter.

Vill göra allt själv

Ett av de vanligaste misstagen bland egenföretagare och entreprenörer är att de alltid försöker göra allt själva. En vanlig anledning till detta är för att ”de gör det bäst själv”.

Bortsett från att denna inställning kan skapa psykiska påfrestningar – vilket i sin tur kan leda till försämrade arbetsprestationer – kan det dessutom sakta ner företagets utveckling.

Att våga be om hjälp är viktigt, dels för din egen skull, men också för företagets. Genom att till exempel anlita externa konsulter med expertis inom specifika områden kan du minska arbetsbördan effektivt. Samtidigt stimulerar du tillväxten i verksamheten eftersom arbetet kommer att bli utfört snabbare.

Var inte heller rädd för att rådfråga personer i din omgivning. Det är här ett brett nätverk kan vara extra uppskattat.

Sammanfattning

Att driva företag är en mångsidig process och ibland gör man fel. Var aldrig rädd för att misslyckas, men se till att inte upprepa tidigare misstag flera gånger. Gör du det är det ett tecken på att livet som egenföretagare kanske inte är något för dig.

Varför flera investeringar kan behöva göras samtidigt
19/4/2024
Investering

Varför flera investeringar kan behöva göras samtidigt

Går du i tankarna om att investera, men är osäker på vilken avkastning det skulle ge? Eller har du gjort en investering som inte riktigt gett önskat resultat? I båda fallen är det bra att ha koll på vad marginellt avtagande avkastning innebär, för att säkerställa att inte någon av företagets resurser tar ut någon annan.

Varje företag har resurser att förhålla sig till. Dessa resurser kallas för produktionsfaktorer och styr hur mycket ett företag kan producera. Som företagare är det bra att ha en generell förståelse kring hur de påverkar och hänger ihop, för att kunna planera sina investeringar samt för att investeringarna ska ge så bra utfall som möjligt. Det är såklart en mängd faktorer och variabler som påverkar ett företags produktion, men generellt sett brukar man säga att det finns två grundläggande produktionsfaktorer som gäller oavsett vad företaget producerar – arbetskraft och kapital. Arbetskraft är de anställda i företaget och vad de bidrar med till produktionen, medan kapital är sådant som används i själva produktionen, exempelvis maskiner, lokaler och likvida medel. Hur mycket arbetskraft respektive kapital som sedan investeras i produktionen styr hur mycket företaget producerar av en vara eller tjänst.

Nyttan av att tillföra ytterligare en resurs

Tillför man, eller tar bort, en enhet av en produktionsfaktor kommer det att påverka den kvantitet som företaget producerar. Förändringen i produktionskvantitet som den förändrade faktorn innebär kallas för marginalprodukt. Exempelvis är marginalprodukten av arbetskraft den förändring i produktionskvantitet som ökningen eller minskningen av en arbetare skulle resultera i. Allt som oftast strävar företag efter att öka sin kapacitet, varför man väljer att öka antingen företagets arbetskraft eller kapital. Att öka en produktionsfaktor kommer i de flesta fall att leda till ökad nytta för företaget. Men om en produktionsfaktor fortsätter att ökas, samtidigt som övriga hålls konstanta kommer det på sikt att leda till att produktionstakten avtar. Resultatet blir då att nytta, eller avkastning, av att tillföra en ytterligare enhet av samma produktionsfaktor kommer att vara mindre än den föregående. Det vill säga, produktionen ger marginellt avtagande avkastning.

Marginellt avtagande avkastning är någon du bör fundera kring när du tänkt investera, då det kan ha påverkan på huruvida du får ut maximal nytta av investeringen eller inte. Med detta menas inte att du behöver göra en mängd nationalekonomiska analyser inför varje investering du gör i företaget. Utan att det är bra att ha i åtanke hur en investering som tillför en produktionsfaktor i ditt företag kan komma att påverka övriga faktorer. Låt oss ta en frisörsalong för att exemplifiera detta. En frisörsalong som har fyra stycken frisörstolar, men bara en frisör, kommer den marginella avkastningen att vara densamma för varje ytterligare anställd frisör upp till att de fyra stolarna är fyllda. Anställer salongen en femte frisör kommer den marginella avkastningen för denne att vara mindre än för frisör 2–4. Den femte frisören kommer fortfarande ge en viss ökning i produktionen då den kan göra andra uppgifter samt täcka upp för de övriga när de har lunch eller är sjuka. Men då det saknas en frisörstol för denne att använda kommer produktionsökningen att vara mindre än vad den var när salongen anställde de övriga frisörerna. Fortsätter salongen sedan att anställa frisörer utan att investera i fler frisörstolar eller en större lokal kommer det till slut att komma till en punkt då produktionen faktiskt sjunker. Skulle de däremot investera i en ytterligare frisörstol för varje frisör som anställs skulle den marginella avkastningen att vara konstant.

Hur det kan påverka dina investeringar

Verkligheten är såklart mer komplex än exemplet ovan, men principen går att applicera på de flesta investeringssituationer ditt företag kan stå inför. När du ska investera är det bra att ha en förståelse för hur företagets resurser samspelar med varandra. Om du planerar att expandera kan du förvänta dig att det kommer krävas att investeringar görs i både arbetskraft och kapital, för att få önskad effekt på företagets produktion. Och om du känner att en nyligen genomförd investering inte riktigt gett det resultatet du hade hoppats på, kan det vara att marginalprodukten för resursen du investerat i har gått över till att vara avtagande och att du behöver balansera upp genom att investera i någon annan av företagets produktionsfaktorer med. Att ha vetskap om marginellt avtagande avkastning kan därför hjälpa dig att planera dina investeringar, identifiera vilka behov som ditt företag har och att därefter ta beslut som gör att du får ut maximal avkastning av din investering.

Behöver ditt företag hjälp med finansiering?

Froda grundades 2015 med en tydlig idé – ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med vår tjänst gör vi det smidigt och prisvärt för företagare att investera i sina idéer. Genom att digitalisera processen har vi gjort det möjligt att hjälpa fler företag med skräddarsydd finansiering efter just deras unika verksamhet och dess behov. Ett smartare företagslån, helt enkelt.

Idag är vi ett av Sveriges snabbast växande fintechbolag och har hjälpt fler än 15,000 företag att växa. Froda är ett kreditinstitut som omfattas av den statliga insättningsgarantin och står under Finansinspektionens (FI) tillsyn.

Eget kapital eller extern finansiering
8/4/2024
Finansiering

Eget kapital eller extern finansiering

För att företag ska kunna växa krävs det att det görs investeringar. Dessa kan finansieras antingen genom att verksamhetens egna medel återinvesteras, eller genom att ta in externt kapital. Men hur ska du tänka som företagare när du står inför valet om du ska finansiera en investering med eget kapital eller extern finansiering?

Eget kapital

Eget kapital utgör skillnaden mellan ett företags tillgångar och skulder. När ett företag genererar vinst ökar det egna kapitalet. För att företaget ska fortsätta att växa och förhoppningsvis generera högre vinst i framtiden, är det ofta ett naturligt val att återinvestera hela eller delar av vinsten i verksamheten. Detta kan göras genom att företaget gör investeringar, betalar av skulder eller ökar kassan för att förbättra likviditeten. Att använda det egna kapitalet och löpande intäkter är det vanligast förekommande sättet att finansiera investeringar på bland svenska företagare.

Extern finansiering

Tillgång till kapital är en förutsättning för att företag ska ges möjlighet att växa. För många små och växande företag räcker dock inte det egna kapitalet till när man ska investera, och man behöver använda sig av externt kapital för att finansiera investeringarna. Det finns flera olika former av extern finansiering, men för de flesta är företagslån det vanligaste sättet att finansiera investeringar med.

Investera med eget kapital eller extern finansiering?

Huruvida det är bäst att investera med eget kapital eller med hjälp av extern finansiering kan skilja sig dels från företag till företag, dels från investering till investering. Det är därför viktigt att ha förståelse för hur de skiljer sig åt, hur de påverkar nyckeltal i företaget och när investeringen förväntas ge resultat. Detta för att du ska kunna välja den finansiering som gör att ditt företag får ut maximal avkastning på investeringen.

Soliditet

När du investerar kommer företagets soliditet att öka eller minska olika beroende på om du återinvesterar det egna kapitalet eller om du använder extern finansiering. Soliditet är ett mått som anger hur stor del av tillgångarna som är finansierade med hjälp av eget kapital och används för att beskriva ett företags långsiktiga betalningsförmåga. När det egna kapitalet återinvesteras i företaget kommer soliditeten att öka och på motsvarande sätt kommer den att minska om investeringarna görs med extern finansiering.

När du ska investera är det därför bra att se till vilken soliditet du har i företaget. Har ditt företag låg soliditet är investeringar med hjälp av det egna kapitalet att föredra. Dels då soliditeten kommer att öka, dels då företagets egna pengar kan komma att generera en bättre avkastning än om de bara skulle ligga och vila på företagets konto. Att investera med det egna kapitalet är dock förhållandevis dyrt jämfört med exempelvis ett företagslån då de flesta företagare vill generera en högre procentuell avkastning än den räntan som lånet har. Om företaget har hög soliditet är det därför att föredra att finansiera investeringen med extern finansiering.

Typ av investering

Vilken typ av investering du tänkt göra kan även ha påverkan på vilken finansiering som kan vara att föredra. Att återinvestera vinsten i företaget är som sagt en viktig del i ett hälsosamt företagande, men ett förhållandevis dyrt sätt att finansiera investeringar på. Investeringar med företagets egna kapital innebär även att du tar av de likvida medlen, vilket påverkar företagets kortsiktiga betalningsförmåga. Görs investeringen i en tillgång som snabbt kan omsättas och generera intäkter till företaget kan därför eget kapital vara ett bra sätt att finansiera investeringen på. Om investeringen istället görs i en tillgång som ska komma till användning under en längre period är det oftast bättre att finansiera den med externt kapital. På så sätt slipper du riskera likviditeten i företaget och därmed den kortsiktiga betalningsförmågan. Det är dock inte bara förmågan att betala företagets skulder som påverkar om man ser till likviditeten och vilken finansiering du bör välja. Så gott som alla företag drivs i vinstsyfte och med målsättningen att generera avkastning till ägaren. Om ditt företag både har god soliditet och likviditet kan därför finansiering med exempelvis ett företagslån göra att du både kan driva tillväxt i företaget, samtidigt som du som ägare kan använda en del av de likvida medlen för att dela ut en del av vinsten till dig själv och få avkastning för ditt arbete.

Investera i tid

Ytterligare en aspekt att ta i beaktning är när investeringen behöver göras. De flesta svenska företagen är restriktiva när det kommer till skuldsättning och väljer att använda sig av det egna kapitalet och att spara till investeringar, vilket inte är optimalt. Om företag sparar till investeringar riskerar investeringen att ske för sent och därmed inte få önskad effekt. När du väntar med investeringen går du även miste om den förväntade avkastningen under tiden investeringen väntar. Detta innebär inte enbart att du som ägare går miste om ökad vinst och potentiell utdelning, men även att tillväxten i företaget försämras då avkastningen hade kunnat återinvesteras under tiden.

När du behöver boosta företagets likviditet
10/3/2024
Finansiering

När du behöver boosta företagets likviditet

När renoveringen blir dyrare än planerat, när det oväntade händer eller helt enkelt när företaget behöver en injektion för att nå nästa topp. Då kan likviditeten bli ett hinder för tillväxt.

Vad är likviditet och hur ökar jag den i företaget?

Likviditet är ett mått på ditt företags kortsiktiga betalningsförmåga, eller tillgång till likvida medel, i förhållande till kortfristiga skulder, t.ex. en leverantörsskuld. Förbättrad likviditet betyder alltså kort och gott förbättrad betalningsförmåga. Om företaget exempelvis råkar ut för oväntade utgifter som överstiger den kortsiktiga betalningsförmågan uppstår alltså likviditetsproblem.

Vanligt med tillfälliga likviditetsproblem

I vissa branscher varierar intäkterna kraftigt beroende på säsong. Exempelvis är många service- och turistföretag fullbokade under högsäsong, för att några veckor senare knappt ha några kunder alls. Som småföretagare kan det vara svårt att hantera de här stora svängningarna. Ibland blir svackorna dessutom djupare än man budgeterat för, vilket orsakar problem.

Likviditetsproblem just under lågsäsongen kan vara dubbelt problematiskt, eftersom det kanske är då du har tid att investera – för att på det sättet kunna växa vid högsäsong.

Då kan ett lån vara lösningen. Tänk igenom behovet noga innan du lånar så att du är säker på att du kan betala tillbaka. Låna bara precis till det du behöver.

När det oväntade sker

Små företag är särskilt sårbara för oväntade utgifter. Konsekvenserna blir ofta större desto längre tid det tar att hitta en lösning. Caféägaren vars markis ramlar ner mitt under högsäsong behöver en ny markis omedelbart för att effekten ska bli så liten som möjligt. Restaurangägaren med en ugn som har gått sönder behöver hjälp omedelbart.

Om du inte har hunnit bygga upp en buffert för oväntade utgifter är extern finansiering en möjlighet som ger dig snabb tillgång till likvida medel när det oväntade inträffar.

Ibland klokt att lösa leverantörsskulder med lån

Oförutsedda händelser kan ställa till det ordentligt och det kan bli riktigt tråkigt när du får svårt att betala dina leverantörsfakturor. Ett företagslån ofta en bättre lösning än att riskera företagets relationer med en utebliven betalning. Om du driver ett i övrigt välskött företag behöver det inte vara ett problem att reglera enstaka leverantörsskulder med ett lån.

Öka likviditeten med ett lån – men tänk på det här

Om du driver ett litet företag som plötsligt tappar omsättning eller har olösta leverantörsskulder bör du noggrant analysera vad det beror på. Några saker att fundera över kan vara:

  1. Hur går det för konkurrenterna?
  2. Rör nedgången bara dig?
  3. Har du lönsamhetsproblem som går att rätta till?

Kanske behöver du satsa för att nå fler kunder. Det kan handla om en ny produkt, ny utrustning eller marknadsföring mot en viktig kundgrupp för att öka försäljningen. Tänk igenom behovet noga innan du lånar. Är du säker på att just den här investeringen är rätt? Räkna på ditt utrymme att betala tillbaka lånet.

Skatter och avdrag för egenföretagare
16/2/2024
Företagsekonomi

Skatter och avdrag för egenföretagare

I samarbete med Bokio


När du har startat eget företag finns det mycket att tänka på, allt från hur din affärsidé ska generera vinster på bästa sätt och hur du ska hitta nya kunder till ditt företag. Att lära sig om skatter är kanske inte det du ser fram emot mest när du startar eget – men likväl en viktig ingrediens för att lyckas. Lär dig allt du behöver veta om skatter som företagare med hjälp av den här guiden.

Hur mycket skatt betalar du?

Det finns inget enkelt svar på den här frågan. Hur mycket skatt du betalar beror på många olika faktorer, bland annat hur hög inkomst du har, din ålder, var du bor, vilken företagsform du driver, vilka avdrag du har rätt till med mera. Om du tjänar mindre än 22 300 kr på ett inkomstår betalar du ingen skatt alls och om du tjänar mer än 613 900 kr på ett år betalar du ungefär 50 procent skatt. Efter att ha läst den här artikeln har du förhoppningsvis en bättre förståelse för hur olika skatter påverkar din inkomst.

Olika inkomstslag påverkar vilken skatt du betalar

När du pratar om skatt är det bra att först vara införstådd med vad de olika inkomstslagen innebär. Det finns tre olika inkomstslag som bestämmer vilka skatter du ska betala, att skilja på inkomstslagen kan göra det lättare att förstå helheten kring din skattesituation. Inom varje inkomstslag finns det alltså många olika skatter som tillkommer, du kan därför se inkomstslagen som övergripande kategorier.

Inkomstslaget näringsverksamhet

Inkomstslaget näringsverksamhet är ett relativt brett skatteslag som innefattar alla typer av näringsverksamhet, exempelvis enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag och aktiebolag. Inkomstslaget näringsverksamhet omfattar alltså företag och inte privatpersoner (även om gränsen är flytande för exempelvis enskild firma).

Inkomstslaget tjänst

Inkomst av tjänst omfattar pengar som tjänas genom en anställning eller uppdrag. Du som driver aktiebolag betalar skatt i inkomstslaget näringsverksamhet för ditt aktiebolags räkning och skatt för inkomstslaget tjänst för din lön som privatperson.

Inkomstslaget kapital

Inkomstslaget kapital omfattar inkomster och utgifter som uppstår i samband med att kapital förflyttas eller säljs. Det kan exempelvis handla om räntekostnader eller uthyrning av fastigheter. För aktieägare är en vanlig kontakt med inkomstslaget kapital när de tar ut utdelning från sitt aktiebolag och betalar bolagsskatt.

Skatter i enskild firma

När du driver enskild firma är det du själv som ser till att skatten blir betald, till skillnad från om du är anställd och skatten automatiskt dras av från din lön. Den första skatten du behöver bekanta dig med som enskild näringsidkare är F-skatt (företagsskatt). Om du har en anställning vid sidan om din enskilda firma betalar du F-skatt med villkor, så kallad FA-skatt.

Egenavgifter i enskild firma

En del av den skatt som du betalar i din enskilda firma motsvarar de sociala avgifter som arbetsgivare betalar till sina anställda. I en enskild firma kallas dessa för egenavgifter och består bland annat av sjukförsäkringsavgift, föräldrapenning, ålderspensionsavgift med mera. Eftersom du betalar egenavgifter har du rätt till sjukpenning när du är sjuk, föräldrapenning när du har fått barn med mera, även när du är egenföretagare.

Eget uttag enskild firma

När du driver enskild firma har du inte en lön på samma sätt som när du är anställd eller driver aktiebolag. Allt ditt överskott i firman, alltså den summan som kvarstår efter att kostnaderna har dragits av från inkomsterna, räknas som inkomst i skattepliktig mening och kan därför likställas med lön.

När du har betalat preliminärskatt på ditt överskott är resten av pengarna fria att föras över till ditt privata konto. När du plockar ut pengar från din enskilda firma på det här sättet kallas det för eget uttag. När du gör ett eget uttag beskattas inte dina uttag per se, utan pengarna är redan beskattade som firmans resultat.

När du gör ett eget uttag är det en kostnad som ska bokföras, men ingen kostnad som påverkar firmans resultat. Om du exempelvis har ett överskott på 50 000 kr och väljer att ta ut hela beloppet som eget uttag kommer resultatrapporten fortfarande att visa en vinst på 50 000 kr. Det enda som händer är att ditt privata konto får mer pengar samtidigt som företagskontot får mindre pengar och dina likvida medel minskar.

Skatter i aktiebolag

Många brukar förespråka aktiebolag som företagsform när tanken är att företaget ska växa, tack vare de förmånliga skattemöjligheterna. Nedan går vi igenom de vanligaste skatterna för aktiebolag.

F-skatt

Aktiebolag betalar in F-skatt i form av debiterad preliminärskatt. Baserat på den preliminära inkomstdeklarationen eller förra årets resultat betalar du in f-skatt varje månad. När du får ditt slutskattebesked får du antingen betala in restskatt Skatteverket eller så får du skatteåterbäring.

Arbetsgivaravgift

Innan en lön hamnar i plånboken hos en anställd har en betydande summa redan beskattats från företagets löneutbetalning. Arbetsgivaravgift är en skatt som säkerställer att den anställda får lön vid sjukdom, när hen är föräldraledig eller när hen går i pension. Totalt uppgår arbetsgivaravgifterna 2022 till 31,42 procent av bruttolönen.

Bolagsskatt

Bolagsskatten är en skatt som betalas på den vinst som ett aktiebolags har gjort under ett räkenskapsår, vid ett förlustår ska alltså ingen bolagsskatt betalas. Bolagsskatten för 2023 ligger på 20,6 procent och betalas i form av preliminärskatt varje månad.

Vid årets slut stäms den betalda skatten av mot den slutgiltiga skatten. Bolagsskatten omfattar även kapitalvinster i aktiebolag, exempelvis utdelning. Bolagsskatten är alltså en del av det första beskattningsledet för aktiebolag. När du som anställd i ditt egna aktiebolag får lön beskattas även du som privatperson i ett andra led.

Statlig inkomstskatt

För höginkomsttagare som tjänar över en viss summa tillkommer den statliga inkomstskatten. Det innebär att du behöver betala ytterligare 20 procent skatt på den summan som överstiger brytpunkten.

Det finns olika gränser att hålla koll på när du är nära gränsen att omfattas av statlig inkomstskatt; skiktgränsen och brytpunkterna. För 2023 är skiktgränsen 598 500 kr, det vill säga att om din beskattningsbara förvärvsinkomst, efter att grundavdraget har dragits av, överstiger 598 500 kr omfattas du av den statliga inkomstskatten.

Eftersom det kan vara svårt att veta exakt hur stort grundavdraget är kan du istället utgå från den högsta inkomsten du kan tjäna innan grundavdraget har dragits av. Detta kallar du för brytpunkten för statlig inkomstskatt, och det finns två olika brytpunkter beroende på om du är över eller yngre än 66 år.

För personer som är yngre än 66 år är brytpunkten för statlig inkomstskatt 613 900 kr.

För personer som är 66 år eller äldre vid årets ingång är brytpunkten för statlig inkomstskatt 683 200 kr.

Skillnaden beror på att grundavdraget är högre för pensionärer.

Preliminärskatt

F-skatten betalas oftast in månadsvis i form av debiterad preliminärskatt. Hur mycket du betalar baseras på hur mycket skatt du betalade förra året eller det belopp som du har angivit i din preliminära inkomstdeklaration. Vid räkenskapsårets slut stäms din inbetalda skatt av mot din slutgiltiga skatt.

När får du skatteåterbäring?

Om du har betalat mer preliminärskatt än vad du ska, kommer du få tillbaka pengar av Skatteverket. Det är många som undrar när du får tillbaka pengar från skatten, och svaret varierar beroende på när du lämnade in din inkomstdeklaration.

Om du lämnade in din deklaration före den 30:e mars får du tillbaka pengar på skatten 5–7 april.

Om du lämnade in din deklaration efter den 30:e mars får du skatteåterbäring mellan 8–9 juni.

Grundavdrag

Grundavdrag är ett avdrag som görs för att sänka din beskattningsbara inkomst och således minskar skatten. Om du driver enskild firma dras grundavdraget av från din inkomst från näringsverksamheten och om du driver aktiebolag dras grundavdraget av från din lön. Du behöver inte ansöka eller registrera dig för grundavdraget – utan detta dras av automatiskt.

Syftet med grundavdraget är att sänka skatten för inkomsttagaren och jämna ut skatten mellan olika inkomstgrupper. Grundavdraget är högre för låg- och medelinkomsttagare och lägre för höginkomsttagare. För personer som tjänar mindre än 22 300 under inkomståret 2023 faller hela beloppet bort under grundavdraget – vilket betyder att du inte behöver betala någon skatt alls. För en exakt lista över olika inkomstintervallers grundavdrag: besök Skatteverkets hemsida.

Jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdrag är ytterligare ett avdrag som minskar ditt skattemässiga underlag. Likt grundavdraget är jobbskatteavdraget inget som du behöver ansöka om, utan det dras av automatiskt av Skatteverket.

För att kunna tillgodogöra sig jobbskatteavdraget behöver du få din inkomst genom arbete eller näringsverksamhet, om inkomsten kommer från sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa eller liknande är du inte berättigad till jobbskatteavdraget.

Jobbskatteavdraget får endast avräknas från kommunalskatten, avdraget gäller inte på den statliga inkomstskatten, fastighetsskatten eller fastighetsavgiften. Hur stort jobbskatteavdraget är beror på hur hög inkomst du har.

Kommunalskatt

Kommunalskatt är en skatt som går till din folkbokförda kommun och landsting. Kommunalskatt är den största skatten som inkomsttagare betalar och uppgår 2022 till drygt 32 procent i snitt i Sverige. Det förekommer variationer runt om i landet med en lägsta notering på knappt 29 procent och den kommun med högst kommunalskatt har drygt 35 procent.

Moms

Moms är en mervärdesskatt som finns på majoriteten av varor och tjänster som köps och säljs. Det finns tre olika momsnivåer: 25 procent, 12 procent och 6 procent, varav den första är allra vanligast. För dig som företagare är det viktigt att hålla koll på moms, eftersom du lägger till momssatsen på ditt pris. Om du exempelvis vill fakturera 1000 kr för ett arbete behöver du lägga på 25 procent på fakturan för få rätt summa.

Moms är ingen skatt som påverkar ett företags resultat eftersom du alltid kommer gå jämnt ut i slutändan. Om dina utgående momskostnader är större än dina ingående momsintäkter under en momsperiod kommer du få tillbaka pengar från Skatteverket, och om dina ingående moms är större än dina utgående behöver du betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

Marginalskatt

Namnet “marginalskatt” är något missvisande då det inte är en skatt som du betalar. Marginalskatt är en benämning på den totala skatt du betalar vid en inkomstökning. Man brukar säga att marginalskatt är den skatt som du betalar på din sist intjänade krona.

Om din lön exempelvis ökar med 1000 kr och 700 kr landar på ditt lönekonto är marginalskatten 30 procent. Vanligtvis brukar marginalskatten vara ungefär lika hög som kommunalskatten, men när du närmar dig gränsen för statlig inkomstskatt ökar marginalskatten avsevärt.

Om din lön överskrider brytpunkten för statlig inkomstskatt på 20 procent brukar marginalskatten landa upp mot 50 procent. Om din löneökning på 1000 kr innebär att du får 500 kr mer på ditt lönekonto är marginalskatten 50 procent.

Förmånsbeskattning

Ibland ger arbetsgivare ersättning till sina anställda utöver lönen, om en sådan ersättning bekostar en privat levnadskostnad kallas det för förmån. En av de vanligaste typerna av förmåner är företagsbil. Precis som kontant ersättning behöver även förmåner beskattas, både av arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter för förmånen och arbetstagaren betalar skatt.

I regel är alla förmåner skattepliktiga, men det finns undantagsfall som är reglerade att vara skattefria, exempelvis friskvårdsbidrag.

Punktskatt

Utöver alla redan nämnda skatter tillkommer det specifika skatter på särskilda varor och tjänster, så kallade punktskatter. Punktskatter är ett effektivt sätt för staten att reglera konsumtion åt en önskvärd riktning och ger dessutom ökade skatteintäkter. Tobaksskatten, alkoholskatten och skatt på plastbärkassar är alla exempel där du vill påverka konsumtionen genom ett högre pris.

Bokio gör skatten enkel

I Bokios bokföringsprogram behöver du knappt tänka på skatten. När du betalar ut lön beräknas skatten automatiskt och rätt belopp dras av. Därefter genereras en arbetsgivardeklaration som du enkelt skickar in till Skatteverket.

I samarbete med Bokio får du som Froda kund 20% rabatt på Bokio Premium.

Gå till erbjudandet.

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE