Artiklar

Här hittar du en samling av tips, artiklar, nyheter och inspiration för dig som företagare.
Varumärke och design för små företag
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Marknadsför ditt företag på ett effektivt sätt
12/2/2024
Tips

Marknadsför ditt företag på ett effektivt sätt

Som företagare är det lätt att lägga dygnets alla timmar på att göra sina tjänster och produkter så bra för kunden som möjligt. Det är lätt att glömma bort att detta inte spelar någon roll om ens målgrupp inte vet att man existerar. I följande artikel listas marknadsföringsstrategier som ökar din exponering och samtidigt adderar värde till din verksamhet.

De flesta med erfarenhet av företagande vet att marknadsföring är vitalt för att vinna kunder. Tack vare internet finns i dagsläget flera sätt att marknadsföra sig på som är både billiga och effektiva. I den här artikeln tipsar vi er om

  1. Marknadsföring via sociala medier
  2. Samarbeten med andra företag
  3. Hur du kan öka ditt företags publicitet

Marknadsföring i sociala medier

Som företagare kan du använda flera sociala kanler för att nå ut till din kundgrupp. Du kan starta en blogg, ett instagramkonto eller välja att lägga upp en gratis företagssida på Facebook, där du kan dela allt från andras inlägg till egna bilder och videos. Du kan också betala för att annonsera i sociala medier och du väljer då själv vilken målgrupp du vill nå samt hur mycket pengar du vill lägga på din annonsering. Detta är ett bra sätt att nå ut till allmänheten på eftersom de flesta använder sig av någon typ av social media dagligen.

Det är enklare att bygga en relation till sina kunder via sociala medier, då du kan hålla en mer personlig ton än på exempelvis er hemsida. Via den här typen av medier kan du dessutom nå ut till väldigt många väldigt snabbt, då dina inlägg direkt kan ses av ditt nätverk och sedan i sin tur kan spridas vidare till deras nätverk på bara några minuter via gilla-markeringar och delningar. Se till att skapa inlägg som andra vill sprida – uppmuntra detta genom tävlingar och rabatter. Ytterligare en fördel med sociala kanaler är att det är förhållandevis billigt att använda sig av, även vid annonsering.

Samarbeta med andra företag

Modern marknadsföring handlar mycket om att bygga relationer – inte bara med dina kunder. Det är väldigt effektivt att samarbeta med andra företag. Ni kan till exempel använda er av influencers som marknadsför er via sina kanaler, eller arbeta med företag med samma målgrupp som er för att nå ut till varandras kundbaser. Det kommer att öka er exponering och behöver inte kosta er någonting.

Ett annat sätt att samarbeta med företag är att tillsammans hålla i evenemang – kostnaden blir lägre när ni är fler. Om du till exempel har ett VVS-företag kan du kontakta byggföretag och samarbeta för att genomföra totalentreprenad hos kunderna.

Marknadsföring behöver inte kosta skjortan och att göra ett bra jobb ökar värdet på era produkter och tjänster. I slutändan leder det dels till förbättrad kundupplevelse för era nuvarande kunder och kan resulta i att de rekommenderar er till sina nära och kära.

Öka er publicitet

Publicitet är viktigt – alla älskar spännande nyheter. Har ditt företag någonting nytt att presentera som en journalist skulle vilja skriva om? Du kan också kommentera bloggar och debattera inom ett ämne som rör er verksamhet och på så sätt rikta uppmärksamhet mot ditt företag. Det allra viktigaste för ett företag är att synas, och gärna att synas via positiv publicitet. Tänk alltid igenom vilket ditt syfte är med din publicitet, vilka du vill vända dig mot och vad du vill väcka för känslor.

Några tips till dig inför deklarationen
8/2/2024
Tips

Några tips till dig inför deklarationen

Det börjar närma sig tiden på året då det är dags att deklarera. Som företagare behöver du dels göra din privata deklaration, dels deklarera ditt företag. Nedan ger vi några tips kring vad du bör tänka på, viktiga datum att hålla koll på och hur deklarationen skiljer sig åt beroende på vilken företagsform du har.

Viktiga datum 2024 att ha koll på

3 mars

Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

4 mars — 8 mars

Deklarationen skickas ut digitalt

15 mars — 15 april

Deklarationen skickas ut med post för de som saknar digital brevlåda.

19 mars

Deklarationen öppnar.

2 maj

Sista dagen att deklarera.

13 maj

Sista dagen att lämna in momsdeklarationen för dig som redovisar moms en gång om året.

14 november

Eventuell kvarskatt ska vara betald, om det inte står något annat datum på ditt slutskattebesked.

Enskild firma

Som enskilda näringsidkare deklarerar för företaget samtidigt som du gör din privata inkomstdeklaration. Du gör detta genom att först göra ditt årsbokslut och sedan fylla i samt lämna in NE-bilagan som du får med deklarationen. Om du har en omsättning som understiger 3 miljoner kronor kan du upprätta ett förenklat årsbokslut. Gör du detta digitalt kan du sedan föra över uppgifterna direkt i NE-bilagan i deklarationen.

Handelsbolag

Om du är delägare i ett handelsbolag ska du lämna in din N3A-bilaga tillsammans med din inkomstdeklaration, där du redovisar för din del av handelsbolagets resultat. Om du även ska deklarera för handelsbolaget görs det i inkomstdeklaration 4. När detta ska göras styrs av bolagets räkenskapsår.

Aktiebolag

Deklarationsprocessen för delägare i fåmansföretag liknar den för delägare i handelsbolag. Utöver din privata inkomstdeklaration ska du även lämna in en K-10 bilaga där du redovisar utdelning från företaget samt eventuell vinst eller förlust om du sålt aktier i företaget. När aktiebolagets egen inkomstdeklaration ska lämnas in styrs av dess räkenskapsår.

Kontrollera uppgifterna

Precis som för din privata inkomstdeklaration är det viktigt att kontrollera de förtryckta uppgifterna även för företaget. Har det blivit fel i kontrolluppgifterna kommer det även att bli fel i deklarationen om du inte rättar uppgifterna.

Se vilka avdrag du kan göra

Som företagare får du göra avdrag för kostnader som är nödvändig för att driva verksamheten – oavsett vilken företagsform du har. Skillnaden är dock att om du bedriver enskild näringsverksamhet gör du avdragen i din inkomstdeklaration, medan avdragen görs i bolagets deklaration om du bedriver aktiebolag eller handelsbolag. Driver du en enskild firma kan du använda Skatteverkets Avdragslexikon för att se vilka avdrag du kan, och inte kan, göra.

Ett vanligt avdrag är ifall man bedriver verksamheten från sin privata bostad. Bedriver du enskild firma kan du dra av för kostnaden oavsett om du har ett särskilt inrättat arbetsrum eller inte. För dig som driver aktieboalg eller handelsbolag krävs det att arbetsrummet är inrett på ett sådant sätt att det inte längre kan användas för bostadsändamål för att du ska kunna dra av för det. Istället kan man hyra ut en del av bostaden till bolaget. Bolaget kan då göra avdrag för hyreskostnaden medan du som ägare betalar 30 % kapitalskatt på överskottet av hyran.

Reserveringar för enskild firma

Som enskild näringsidkare bör du se över de möjligheterna att kunna sänka ditt skattemässiga resultat. Det kan göras antingen genom att du flyttar en del av inkomsten från näringsverksamhet till inkomst av kapital genom att göra en så kallad positiv räntefördelning. Du får göra positiv räntefördelning när kapitalunderlaget i verksamheten är högre än 50 000 kr vid årets ingång. Du kan även göra avsättningar till periodiseringsfond eller expansionsfond för att skjuta på skatteeffekten och för att kunna kvitta framtida underskott.

Trendspaning: Så blir 2024 för småföretagare
1/2/2024
Tips

Trendspaning: Så blir 2024 för småföretagare

Efter några tuffa år för Sveriges företagare ser det äntligen ut som att vi går mot ljusare tider. 2023 kantades av hög inflation, stigande räntor och en kraftig ökning av antalet konkurser. Men om orosmolnen hopade sig i början av 2023 börjar vi nu i början av 2024 istället kunna se en ljusning vid horisonten. Konjunkturinstitutet spår att lönerna kommer stiga snabbare än priserna under året och efter två år av höjningar av styrräntan förväntas Riksbanken sänka den under 2024. Detta kommer ge både hushåll och företag större utrymme för konsumtion och investeringar. Något som kan komma att gynna särskilt mindre företag, som i regel är mer räntekänsliga samt har mindre utrymme att möta tuffare tider jämfört med stora. 
Utöver ekonomin finns det trender inom artificiell intelligens, marknadsföring och kundrelationer som det är av värde för företagare att hålla koll på och som vi kommer gå igenom i den här artikeln.

Ekonomi 

Det största området som kommer beröra företagare kommer som sagt fortsatt att vara ekonomin och den ekonomiska utvecklingen. Inflationen föll i slutet av 2023 ner på nivåer strax ovanför Riksbankens inflationsmål om 2 procent och den förväntas sjunka ytterligare under året. Den höga inflationen har varit den drivande faktorn till Riksbankens höjningar av styrräntan och i takt med att den nu sjunker väntas Riksbanken sänka styrräntan under året, något som kommer innebära lättnader för företagare på flera fronter. Sänkning av styrräntan leder till att ränteutgifterna för såväl privatpersoner och företag minskar och att utrymmet för konsumtion därmed ökar. Företagare kan således se fram emot ett år med mindre motvind och där försäljningsintäkterna ökar och den ekonomiska stressen minskar. Räntesänkningar kan även leda till att möjligheterna för företagare att ta in externt kapital, samt villkoren för att göra detsamma, kommer att förbättras. Satsningar och investeringar som fått stå åt sidan de senaste åren har därför potential att bli av när det blir enklare att finansiera dessa igen. 

Blickar vi framåt presenterade även regeringen två förslag i höstbudgeten som kommer underlätta för företagare både i termer av kostnader och administration. Det ena är att omsättningsgränsen för när företag behöver redovisa moms planeras att höjas från 80 000 kronor till 120 000 kronor den 1 januari 2025. Således kommer fler mindre företag att slippa lägga på samt redovisa moms. Det andra är att de lanserat ett förenklingspaket samt upprättat ett förenklingsråd som ska verka för att minska regelbördan och de administrativa kostnaderna för företag för att på så sätt frigöra mer tid till kärnverksamheten. 

Artificiell intelligens

Ett av 2023 års stora teman var AI:s utveckling och framfart på bred front. AI och maskininlärning har egentligen varit en del av våra liv under lång tid utan att vi riktigt reflekterat över det, men i takt med att utvecklingen inom generativ AI det senaste året har intresset för AI fullständigt exploderat. För företagare i allmänhet, och mindre företag i synnerhet, innebär utvecklingen inom AI stora möjligheter framåt. Många administrativa uppgifter som tidigare behövts göras manuellt kan komma att automatiseras med hjälp av AI, framtidsprojiceringar kommer bli mer träffsäkra och uppgifter som tidigare krävt extern kompetens kommer kunna utföras av företagen själva i framtiden. Som företagare finns det därför ett värde i att börja sätta sig in i hur AI skulle kunna komma till användning i ditt företag för att dels frigöra tid, dels bidra till ökad tillväxt. 

Marknadsföring

Förutsättningarna för att lyckas med marknadsföringen som företagare har förbättrats avsevärt de senaste åren. Det behövs inte längre varken en byrå, dyr utrustning eller ett gigantiskt mediebudget för att producera material med hög kvalitet och få spridning på det. De flesta företagarna kan idag sköta marknadsföringen själva med hjälp av digitala verktyg, en plan för vad marknadsföringen ska åstadkomma samt att kontinuerligt avsätta tid till det. Marknadsföring är dessutom ett område där generativ AI kan komma att ha störst påverkan för företagare då det kommer förenkla alltifrån produktion av text och visuellt material, till framtagandet av planer och medieinvesteringar. Något som kommer frigöra tid som istället kan läggas på att analysera trender och kundbeteenden för att sedan kunna anpassa marknadsföringen därefter.

Kundrelationer

I takt med att den ekonomiska pressen troligtvis minskar och köpkraften i samhället ökar innebär det även att företagare kommer behöva ägna mindre av sin tid åt att vara reaktiva och istället kan börja blicka framåt och vara mer långsiktiga i sina prioriteringar. Ett område som därför lär få ökat fokus är att försöka att bygga starka och långsiktiga kundrelationer. Den tekniska utvecklingen innebär att det blir möjligt för mindre företag att erbjuda skräddarsydda kundupplevelser på ett sätt som tidigare bara större företag med omfattande resurser kunnat göra. AI kommer även tillgängliggöra mer avancerad dataanalys som företagare kan använda för att förstå sina kunders beteenden och preferenser bättre, och därmed ta fram mer riktade, relevanta och personliga erbjudanden. 

Hur kan du som företagare tänka kring omvärldsläget?
17/1/2024
Tips

Hur kan du som företagare tänka kring omvärldsläget?

Problem i leveranskedjor, råvarubrist samt ökade el- och drivmedelspriser har lett till en orolig världsekonomi, med tilltagande inflation och höjda räntor. Vi befinner oss i en turbulent tid där det är lätt att känna osäkerhet. I den här artikeln ger vi därför tips om hur du som företagare kan tänka kring osäkerheten som råder.

Pris- och konjunkturkänslighet

Hur pris- och konjunkturkänsligheten i din bransch ser ut är något av det första du som företagare borde ta i beaktning. Erbjuder du en produkt eller tjänst som kunderna kommer fortsätta att använda sig av även om tiderna blir sämre, eller kommer du att behöva anpassa ditt erbjudande? Hur konjunkturkänslig din verksamhet är kommer även att påverka hur priskänsliga dina kunder kan komma att vara i fall du behöver höja dina priser på grund av ökade kostnader. Om du säljer en produkt eller tjänst som dina kunder är i stort behov av, kommer de att vara beredda att betala mer för den. Men om du verkar i en konjunkturkänslig bransch kan prishöjningar få stor påverkan på din efterfrågan.


Planera långsiktigt

Under en lågkonjunktur kan det bli spänt i både samhället och ekonomin. I sådana lägen är det lätt att bli reaktiv om du inte har en långsiktig plan att följa. Att göra justeringar och säkerställa att företagets ekonomi klarar tuffare tider är så klart viktigt. Förr eller senare kommer konjunkturen dock att vända till högkonjunktur igen och om du då enbart anpassat verksamheten efter rådande läge finns risken att ditt företag halkar efter konkurrensen. Att ha en långsiktig plan och våga hålla sig till den minskar även risken att ta förhastade beslut som kan slå tillbaka vid ett senare tillfälle. Genom att planera långsiktigt ger du ditt företag möjlighet att dels växa och utvecklas under tuffare tider, dels stå väl rustade att växla upp än mer när konjunkturen vänder upp.

Se över dina avtal

När räntorna och priserna på råvaror går upp är det bra att se över dina avtal – både från leverantörer och till kunder – för att inte stå med ökade kostnader samtidigt som intäkterna minskar. Se därför över dina lokal- och leverantörsavtal och se om du kan binda avtalen under en tid framöver för att undvika att priserna för dem höjs. Även om det inte skulle var möjligt att binda avtalen ger det dig en överblick över vilka potentiella kostnadsökningar du kan drabbas av, och du kan då budgetera för dessa. På motsvarande sätt bör du inte låsa priserna till dina kunder i för stor utsträckning för att ge dig själv möjligheten att kunna öka priserna om dina kostnader ökar.

Lager och likviditet

Det är alltid bra som företag att ha en stark likviditet för att kunna betala skulder på kort sikt. I tider av lågkonjunktur är det dock extra viktigt att ha en buffert ifall du drabbas av ökade kostnader, varför det är bra att börja planera för hur du kan stärka likviditeten i ditt företag. Ytterligare ett tips är att se över din eventuella lagerhållning. Om du har möjlighet kan det vara ett bra läge att fylla på lagret lite mer än vad du i vanliga fall hade gjort. På så vis kan du säkerställa att du har tillgång till produkter eller komponenter som eventuellt kan ta slut hos leverantören, samt skjuta på att ditt företag drabbas av eventuella prishöjningar i leveranskedjan.

Marknadsföring

Många företag väljer att dra ner på marknadsföringen när det är lågkonjunktur när de drar ner på kostnader i allmänhet. Medan det kan se bra ut med minskade utgifter på kort sikt, behöver det inte betyda att det gynnar ditt företag i längden. Om du istället väljer att satsa ytterligare på marknadsföringen när dina konkurrenter skär ner på densamma har du möjlighet att istället öka din försäljning och ta ytterligare marknadsandelar. Något som inte bara kommer gynna ditt företag för stunden, utan även genom att du får ett försprång när konjunkturen vänder upp.

Ta tillfälle att justera verksamheten

När ekonomin i samhället är på topp är det lätt att se mellan fingrarna på sådant som inte riktigt fungerar eller presterar på nivån som det var tänkt. En lågkonjunktur kan därför vara ett tillfälle då det blir enklare att göra sig av med, eller avveckla, delar av verksamheten som sinkar övriga eller innebär mer möda än nytta. Genom att göra det kan du få mer tid och resurser att lägga på delar av verksamheten som genererar bättre avkastning. Det kan även vara ett bra tillfälle att diversifiera verksamheten i företaget för att hitta nya intäktskällor och för att sprida dina risker.

Förbered ditt företag inför högtiderna
24/11/2023
Finansiering

Förbered ditt företag inför högtiderna

Julen närmar sig, och för många företag innebär det årets mest intensiva period. Genom att planera smart och agera i tid kan du inte bara öka försäljningen utan även hantera utmaningar på ett sätt som skapar trygghet för både dig och ditt företag. Här är några tips för hur du kan förbereda företaget inför julen på bästa möjliga sätt.

1. Säkra lagret

Julens ökade efterfrågan kan snabbt sätta press på lager och logistik. Börja med en noggrann inventering av dina produkter för att identifiera vad som behöver fyllas på. Om du är beroende av import, var medveten om att leveranskedjor ofta påverkas av förseningar under högtider. Beställ varor i god tid och prioritera dina bästsäljare.

  • Analysera försäljningsdata från tidigare år för att bättre förutse efterfrågan.
  • Använd lagerhanteringssystem för att optimera flödet.

2. Effektivisera faktureringen

Fakturering kan lätt bli en stressfaktor om den lämnas till sista minuten, så agera i förväg. En tydlig faktureringsplan ger dig möjlighet att fokusera på att driva försäljning under julhandeln istället för att hantera ekonomisk administration.

  • Se över och följ upp utestående fakturor.
  • Automatisera faktureringen med hjälp av digitala verktyg för att spara tid.
  • Skapa tydliga betalningsvillkor för kunder för att minimera risken för sena betalningar.

3. Bygg relationer med julgåvor till kunder

Julen är en utmärkt tid att visa uppskattning för dina kunder. Att uppmärksamma dina kunder med julklappar stärker kundrelationerna och kan även bidra till lite marknadsföring av ditt företag.

  • Profilprodukter med din logotyp, presentkort eller personligt anpassade produkter.
  • Överväg hållbara eller lokalt producerade gåvor för att skapa ett positivt intryck av ditt företag.

4. Planera inför nästa år 

Julen markerar inte bara slutet på ett år, utan även starten på ett nytt. Genom att förbereda för året som kommer redan nu kan du gå in i nästa år med en tydlig strategi och mindre stress.

  • Skapa en budget för kommande år och identifiera viktiga investeringar.
  • Se till att allt du behöver för januari finns på plats, så att du kan starta året starkt utan fördröjningar.

5. Reflektera över årets framgångar och utmaningar

Julen är ett perfekt tillfälle att utvärdera verksamheten. Fundera över vad som har fungerat bra och vad som behöver justeras för att det ska gå ännu bättre. Att analysera året som gått hjälper dig att sätta realistiska mål för framtiden och en konkret plan ger dig en tydlig riktning som motiverar både dig och ditt team att nå nya höjder.

  • Skapa en lista över framgångsfaktorer och områden som kan förbättras.
  • Sätt mätbara mål för försäljning, kundnöjdhet och utveckling för nästa år.

6. Prioritera återhämtning

Högtiderna kan vara hektiska men det är viktigt att du som företagare också tar hand om dig själv. Genom att planera och förbereda i god tid kan du frigöra tid för tid med familjen och för att vila upp dig.

  • Delegera uppgifter där det är möjligt och automatisera processer som sparar tid.
  • Försök få tid för återhämtning så att du kan gå in i det nya året full av energi.

Sammanfattning

Att förbereda företaget inför jul innebär en kombination av planering och omtanke för både verksamheten och kunderna. Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att du och ditt företag är redo för att hantera högtidens möjligheter och utmaningar – och samtidigt skapa  tid för att njuta av julen. Vill du ha hjälp med att finansiera en investering inför julen? Hos Froda får du tillgång till finansiering anpassad efter ditt företags behov.

Tips för att ta kontroll över lagerhanteringen
24/11/2023
Tips

Tips för att ta kontroll över lagerhanteringen

Att hantera ett lager är inte en helt lätt uppgift för småföretagare. Trender kommer och går och det har säkert hänt att du haft en hel drös produkter i en viss färg eller storlek som du tvingats rea ut för att de helt enkelt inte gått åt. Men det är även vanligt att företag inte har stenkoll på sitt lager på grund av att inventeringen inte riktigt hänger med. Det finns dock sätt att råda bot på det här och få ut så mycket som möjligt av ditt lager och därmed din investering i ditt företag.

Skapa en rutin för inventeringen

Ett lager kostar pengar för företaget och är en stor investering. Därför är det extra synd om du på grund av inventeringen inte får ut det mesta av det du köpt in. Att inventera innebär att skapa ett register av varorna som finns i ditt företags lager. Det vanligaste är att inventera en gång per år och om du har ett lager- eller inventariesystem behöver varje vara bara inventeras en gång. Om du har ett mindre lager är det lättare att hålla koll på produkterna och det är viktigt att göra eftersom du kan anpassa vad du beställer in efter vad du redan har. Märker du till exempel att vissa varor inte går åt lika fort behöver du inte beställa lika mycket av dem nästa gång.

Håll koll på trender

En viktig del när det kommer till lager är att försöka undvika att binda upp för mycket pengar i det eftersom risken med att köpa in saker som inte går åt är att du måste rea ut dem sen, eller i värsta fall inte får dem sålda alls. Genom att hålla koll på din markands olika trender kan du minska den risken eftersom du kan kontrollera vad du beställer in baserat på vad som troligtvis kommer att sälja mest.

Fråga kunderna vad de vill ha

En annat taktik för att inte fylla lagret med onödiga produkter är att fråga dina kunder vad de vill ha. Det kan du göra på lite olika sätt. Om du har en fysisk butik kan du fråga kunder i kassan. Det är ett effektivt sätt att ta tempen på efterfrågan. Om du har en webbshop kan du välja att ställa frågan någon gång i betalningsprocessen på hemsidan, eller så kan du maila kunden i efterhand.

Se bakåt och lär av det

Du kan också ta lärdom av din egen historia. Om du ser bakåt på beställningar och köp kan du snabbt se olika mönster. Många produkter är till exempel säsongsbetonade vilket betyder att de går åt mer eller mindre under olika säsonger. Då vet du om du måste täcka upp med ett lite större lager av något inför vintern och när du kan minska beställningen.

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE