Artiklar

Här hittar du en samling av tips, artiklar,
nyheter och inspiration för dig som företagare.
Varumärke och design för små företag
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Information kring omvärdsläget
15/6/2023
Nyhet

Information kring omvärdsläget

Hur påverkas Froda styrräntan?

Froda finansierar utlåningen till företag med hjälp av inlåning från allmänheten genom våra sparkonton. Inlåningsräntan som Froda erbjuder för sparkontona påverkas av rådande ränte- och marknadsläge. På grund av höjningen av styrräntan har vi därför behövt höja räntorna för våra sparkonton. Höjningen av inlåningsräntan har dock medfört att våra finansieringskostnader har ökat kraftigt senaste åren.

Varför har ni höjt sparräntan?

För att kunna låna ut pengar till företag krävs det att vi har pengar tillgängliga att låna ut. För att vi ska kunna ha det krävs det att våra sparkonton har en konkurrenskraftig ränta jämfört med övriga marknaden för sparkonton i Sverige. Då höjningen av styrräntan har lett till att det allmänna ränteläget för sparkonton i Sverige har ökat senaste åren har vi behövt höja våra sparräntor för att fortsatt kunna ha pengar tillgängliga att låna ut till företag.

Kommer det att påverka räntan på mitt företagslån?

I största möjliga mån kommer vi arbeta för att inte höja räntorna på redan utställda lån. På grund av de ökade inlåningskostnaderna kan vi dock komma att behöva justera räntan för ett fåtal kunder i enlighet med punkt 4 i de allmänna villkoren för låneavtalet. Vi gör i så fall detta för att säkerställa att vi ska kunna fortsätta att erbjuda samma service och tjänst som tidigare.

Hur kommer det i så fall att påverka min återbetalning?

Vid en eventuell räntehöjning kommer varje lån att påverkas individuellt. Genom att logga in på Minas sidor kan du se din nya ränta och hur den påverkar din återbetalning. På Mina sidor kan du även se om du har möjlighet att ändra din återbetalningstid i det fall att du vill justera kostnaden för varje återbetalning.

Kan ni komma att höja räntan flera gånger?

Huruvida vi kan komma att göra prisjusteringar flera gånger beror på styrräntans utveckling och det allmänna ränteläget.

Varför det är bra att ha koll på alternativkostnad som företagare
3/5/2023
Företagsekonomi

Varför det är bra att ha koll på alternativkostnad som företagare

Alternativkostnad är ett begrepp som ofta används inom ekonomi. Men vad betyder det egentligen? Och varför är det bra att ha koll på det när du driver företag?

Som företagare står du dagligen inför att göra diverse val och prioriteringar, stora som små, och för varje val du gör innebär det att någonting annat får stå tillbaka. Det behöver inte vara att du aktivt väljer ett av flera alternativ, men dina resurser är inte oändliga. Varje resurs som används på ett visst sätt leder därför till att samma resurs inte kan användas på ett annat sätt. Och det är här som alternativkostnaden kommer in. Alternativkostnaden beskriver nämligen den förlorade intäkten, eller värdet, för det alternativ som valdes bort.

Det därför mycket att vinna på att lära sig om alternativkostnad. För tar du den i beaktning i beslutsfattandet kommer det leda till att du kan ta mer välgrundade beslut som gynnar ditt företag mest. När du investerar tid, pengar eller andra resurser i en del av ditt företag väljer du indirekt bort andra potentiella investeringar. Att överväga vad som offras gör att du kan fatta mer informerade beslut som maximerar resursernas användning och har störst effekt för företaget både på lång och kort sikt.

Använda alternativkostnad i beslutsfattandet

När du satt dig in vad alternativkostnad innebär bör du ta det i beaktning när du fattar beslut som rör företaget. Överväg alla alternativ innan du fattar dina beslut och sätt dig in i vad du kommer att ge upp ifall du väljer respektive alternativ. Genom att göra det kan du bli bättre på analysera de olika alternativen, uppskatta värdet på dina resurser och prioritera det som ger högst avkastning.

När det kommer till olika investeringar kan alternativkostnaden spela in på olika sätt beroende på om det är en fråga om ett antingen-eller beslut eller om det handlar om hur du ska fördela en resurs. Låt säga till exempel att du ska köpa in en maskin och väljer mellan två alternativ. Alternativ 1 är billigare, men alternativ 2 har högre kapacitet och kan därför producera mer. Förenklat blir då alternativkostnaden ifall du väljer alternativ 1 bortfallet i produktion som alternativ 2 hade givit, vilket sedermera hade lett till att du kunnat sälja mer. Hade du istället valt alternativ 2 hade det inneburit att du behövt lägga mer pengar initialt och därmed prioritera bort någonting annat. Alternativkostnaden för alternativ 2 hade då blivit det du kunnat använda mellanskillnaden till ifall du istället valt alternativ 1. Här blir det alltså en avvägning för att se vilket val som hade gett störst avkastning sett till helheten.

Alternativkostnadstänk kan även hjälpa dig att prioritera och värdera din tid bättre som företagare. Ett tydligt exempel är frågan om att hantera ekonomin själv eller att anlita någon. Att anlita någon kostar pengar, men att göra det själv innebär att du behöver lägga tiden på det. Du behöver då offra tid som du hade kunnat lägga på sånt som genererat intäkter. Du kan antingen spara tid eller pengar och avvägningen blir huruvida intäkterna du hade genererat under tiden du sparat skulle överstiga kostnaden för att ta hjälp eller inte. Ytterligare ett exempel är om de ska prioritera mellan olika satsningar och problem. Du kanske har fyra olika saker du har möjlighet att genomföra under en viss tidsperiod. Tre av dem kräver mindre resursanvändning medan en kräver mer, och du behöver välja mellan att antingen göra de tre mindre eller den större. I det läget är det lätt att ta tag i de mindre uppgifterna då de troligtvis har kortare startsträcka och det känns bra att få saker gjort. Men ifall alla tre mindre insatser tillsammans har mindre effekt än en den större är det slöseri med resurser att prioritera dem istället för den större.

Alternativkostnad och finansiering

Har du någonsin övervägt om du ska spara ihop till en investering eller ta ett företagslån och göra investeringen här och nu? Eller har du tänkt om du ska öka dina inköp men är rädd för att belasta likviditeten för mycket? Vid båda dessa tillfällen hade alternativkostnaden hjälpt dig att ta det mest optimala beslutet. Om du sparar ihop till en investering istället för att använda finansiering sparar du förvisso in på kostnaden för ränta. Men hade du gjort investeringen med hjälp av finansiering hade du fått avkastning för den tidigare. Ifall du sparar ihop till den blir därmed alternativkostnaden den uteblivna avkastningen under tiden tills du gör investeringen. Är alternativkostnaden högre än räntekostnaden för företagslånet hade ditt företag gynnats av att du använt finansiering. Frågan om att finansiera större inköp fungerar på liknande sätt. Är den potentiella vinsten du kan generera av att göra större inköp, dvs alternativkostnaden ifall du inte gör det, högre än kostnaden för finansieringen är det optimala att göra större inköp med hjälp av finansiering.

Den långsiktiga effekten

Genom att använda dig av alternativkostnad kan du ta mer informerade beslut som maximerar företagets resurser och genererar högsta möjliga avkastning. Det kommer leda till att du kan bli bättre på att identifiera potentiellt lönsamma möjligheter, navigera förändringar och inte hålla fast vid strategier som inte är optimala. Allt som allt kommer du att bli bättre på att planera för framtiden, sätta realistiska mål och utveckla strategier som utnyttjar företagets styrkor och tar tillvara på marknadens möjligheter. Något som kommer leda till att du blir mer framgångsrik i ditt företagande.

Rapporten Driv - 2023
22/2/2023
Rapporter

Rapporten Driv - 2023

För att gå djupare i synen på företagande samt få svar på varför vissa tar steget att starta eget, medan andra stannar vid att drömma om det, har Froda tagit fram rapporten Driv.

I rapporten har vi även undersökt drivkrafter och utmaningar kopplat till företagande för att identifiera bakomliggande faktorer till demografiska och geografiska skillnader inom företagandet i Sverige. Genom djupare förståelse för entreprenörskapet i stort, samt personerna bakom det, hoppas vi på att kunna skapa bättre förutsättningar för både dagens och morgondagens entreprenörer.

Företagardrömmen är utbredd

Sex procent av befolkningen driver idag företag och varannan svensk har någon gång tänkt tanken att bli företagare. Bland de yngre åldersgrupperna är siffran ännu högre. Där uppger två av tre under 30 att de övervägt att starta företag.

Självbestämmande är starkaste drivkraften

Möjligheten till självbestämmande ses som det mest attraktiva med företagandet. Både företagare och svenskar drivs av att få jobba med det de vill, planera sin egen tid och att vara sin egen chef.

Läs rapporten

Fler än varannan svensk har företagsdrömmar. Det motsvarar över 4 miljoner potentiella företagare i Sverige.

Sveriges företagare i siffror

av befolkningen driver eget företag idag

startade för att de hade en idé eller passion för något

tillhör den högsta inkomstgruppen i Sverige

Två av tre under 30 år vill bli företagare

Företagsdrömmen är starkare ju yngre man är. Idag är endast var tjugonde företagare yngre än 30 år medan en tredjedel är 65 år eller äldre. Hela två tredjedelar av Sveriges 16–29 åringar har dock övervägt att starta företag. En siffra som är dubbelt så hög som andelen 65 plussare som övervägt att bli företagare.

Läs rapporten

Fortsatt utmaning kopplat till jämställdhet

Endast en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. Kvinnor uppger även i lägre utsträckning än män att de har övervägt att starta eget företag.

Företagandet i stort och smått

av befolkningen är företagare på Gotland och i Jämtland – de två företagstätaste regionerna

av svenskarna skulle starta företag om pengar inte var ett problem

av 16-29 åringarna har någon gång övervägt att starta eget

Pengar är en utmaning

Drygt fyra av tio svenskar skulle starta företag om pengar inte var ett problem och pengars påverkan blir återigen tydligt sett till utmaningar med företagandet. Vanligaste orosmolnet för företagare vid start var hur den egna privatekonomin skulle påverkas.

Läs rapporten

Företagarnas inkomst

Stora skillnader i företagande mellan Sveriges län. Läs mer om dem i rapporten
Läs rapporten

Kvinnor och yngre hålls tillbaka av brist på finansiering och självförtroende

I den yngsta åldersgruppen var oron mer påtaglig inom flera områden; svårt att få tag på finansiering (18%), rädsla för att misslyckas (29%), juridik (16%), att affärsidén inte håller (23%) m.m.

Kvinnor anser i högre utsträckning än män att de största hindren bl.a. utgörs av att de saknar kunskap om företagande (34%), tillgången till finansiering (38%) samt rädslan för att misslyckas (41%).

Utrikesfödda är företagsamma

Endast drygt var sjätte företagare i Sverige är utrikesfödd och tre av fyra företagare är födda i Sverige med två inrikesfödda föräldrar.
Men 5 procent av alla utrikesfödda i Sverige är företagare vilket är strax under rikssnittet på 6 procent. Bland inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar är 7 procent företagare.


När det kommer till kvinnor är de utrikesfödda kvinnorna dock mer företagsamma. Det är en större andel kvinnor bland de utrikesfödda företagarna jämfört med de inrikesfödda företagarna med två inrikesfödda föräldrar (35% vs. 31%).

Presskontakt

Johanna Sturk
PR & Communications Manager, Froda

johanna.sturk@froda.se
0729414216

Metod

Rapporten DRIV ges ut av Froda, och baseras på SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik (RAMS) år 2021 samt en undersökning via Norstats riksrepresentativa webbpanel som inkluderar 6 511 respondenter. Undersökningen genomfördes i februari 2023.

Föreliggande sammanställning baseras på statistik från SCB om 1. svenska företagare 16+ år och 2. svenska allmänheten 16+ år samt 3. en egeninitierad undersökning bland svenska allmänheten 16+ år (se nedan för beskrivning av undersökningen).

Avsändare

Avsändaren bakom rapporten är kreditinstitutet Froda som verkar för ett jämställt och inkluderande näringsliv genom att främja objektiv och digital företagsfinansiering till bra villkor. Frodas målsättning är att ge alla små och medelstora företag samma möjligheter att lyckas, oavsett vilken bakgrund grundaren har vad gäller ålder, kön eller etnicitet.

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE