Artiklar

Här hittar du en samling av tips, artiklar, nyheter och inspiration för dig som företagare.
Varumärke och design för små företag
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Fem tips för en stabil ekonomi i företaget
7/6/2024
Tips

Fem tips för en stabil ekonomi i företaget

Som företagare är det A och O att ha koll på företagets ekonomi. En stabil och välskött ekonomi säkerställer att företaget kan uppfylla sina finansiella åtaganden, att det finns kapital för att investera och att möjligheten att hantera oförutsedda utmaningar ökar. Här är fem tips som kan hjälpa dig när det kommer till företagets ekonomi. 

Håll koll på alla in-och utgifter

Ett första steg för att hålla koll på företagets ekonomi är att ha förståelse för dina inkomster och utgifter. Detta innebär att noggrant hålla koll på samtliga finansiella transaktioner, som försäljningsintäkter, kostnader för varor och tjänster, löner, och andra driftskostnader. Genom att använda digitala verktyg som ett automatiskt bokföringssystem kan du följa dessa flöden enklare och därmed snabbt identifiera och åtgärda eventuella avvikelser. Dessa system erbjuder ibland även analytiska insikter som hjälper dig att identifiera mönster och potentiella problemområden som kan påverka ditt kassaflöde, och därmed även företagets ekonomi, negativt.

Bygg upp en finansiell buffert

En stark buffert för att kunna hantera oförutsedda händelser och är av vikt för såväl privatpersoner som företag. För mindre företag, där det ekonomiska utrymmet oftast är mer begränsat och där stor variation i flödet av inbetalningar är vanligt, kan det vara skillnaden mellan överlevnad och att behöva lägga ner verksamheten. En buffert bör vara tillräckligt stor för att täcka ditt företags operativa kostnader i minst 2-3 månader. För att bygga upp en stabil buffert kan du avsätta en andel av dina månatliga inkomster, skära ner på onödiga utgifter, eller omstrukturera dina befintliga skulder för att minska på månadskostnaderna. 

Optimera kassaflödet

Bra likviditet och frigjort kapital gör att ditt företag kan använda dess ekonomiska medel optimalt samt att du kan undvika perioder med hög finansiell belastning. Ett sätt att åstadkomma det är att försöka optimera kassaflödet och försöka få betalt av kunderna så nära som möjligt inpå att du behöver betala dina leverantörer. Genom att förhandla om betalningsvillkor med leverantörer kan du synkronisera utbetalningarna med dina inkommande betalningar. Du kan ge kunder rabatt för tidiga betalningar för att uppmuntra dem att betala snabbare. 

Planera för säsongsvariationer

I princip alla företag har någon form av säsongsmässig variation i sina affärscykler. Att ha förståelse och planera för dessa är viktigt för att ha full kontroll över företagets ekonomi. Under lågsäsong kan du se över kostnader, planera för den kommande högsäsongen och göra inköp i god tid för att få bättre pris. På så sätt kan du enklare allokera resurserna under högsäsongen för att säkerställa att du kan svara mot kundernas förväntningar. En flexibel budget som kan anpassas efter säsongens behov är nyckeln till att hantera dessa svängningar och extern finansiering kan hjälpa ditt företag att jämna ut topparna och dalarna för att säkra en mer jämn likviditet under året. 

Använd tekniska hjälpmedel

Idag finns en rad tekniska hjälpmedel som kan underlätta livet för dig som företagare. Det kan vara allt från automatiserad redovisning där alla transaktioner bokförs automatiskt, till verktyg som underlättar arbetet med leads, marknadsföring eller analys. Senaste året har även utvecklingen inom AI gått fort vilket har lett till ökade möjligheter för företagare. Genom integrationen av AI och maskininlärningsverktyg kan du enklare prognostisera företagets ekonomi för framtiden samt få anpassade rekommendationer baserade på ditt företags unika data.

Undvik dessa vanliga misstag som nyföretagare
4/6/2024
Tips

Undvik dessa vanliga misstag som nyföretagare

Det är en spännande resa du står inför som nyföretagare och du står inför en rad utmaningar och lärdomar. Det säger sig självt att det kommer ske misstag längs vägen, men räds inte det. Misstag är en del av processen och drar du lärdom av dem för framtiden kommer de bara leda till utveckling. För kontinuerligt lärande, flexibilitet och vilja att anpassa dig är nycklar till att bli en bättre företagare. Med det sagt är det så klart skönare att undvika vissa misstag redan från början. Därför har vi sammanställt några av de vanligaste misstagen nyföretagare gör och ger dig råd för hur du kan undvika att gå i samma fallgropar.

Otillräcklig förståelse för marknaden

Att ha en övertro till hur bra koll du har på din marknad är ett misstag många nyföretagare gör. Ett enkelt sätt att komma runt det är att göra en ordentlig marknadsundersökning för att du ska få en tydlig bild av marknaden, dina konkurrenter och vilka behov dina kunder har. Underskatta inte vikten av att göra ett gediget förarbete då det kommer underlätta för dig i många strategiska vägval du kommer behöva ta, som produktutveckling och marknadsföring.

Dålig koll på ekonomin

Det är mycket att hålla koll på i början och för många är ekonomi varken något de är insatta i eller har hållit på med innan. Den absoluta huvuddelen av alla företagare startar trots allt av andra anledningar än att de vill ägna sig åt att hantera det ekonomiska i företagandet. Många nyföretagare gör därför misstaget att inte sätta sig in i det ekonomiska redan från början. Att inte skaffa dig full koll på ekonomin och finanserna från start kan leda till misstag i budgeteringen, dålig kontroll på kassaflödet och bristande förståelse för grundläggande bokföringsprinciper. Om du istället lär dig grunderna inom företagsekonomi eller anlitar någon att hantera företagets ekonomi kan du bespara dig själv framtida problem och säkerställa att företaget ska gå så bra som möjligt.

Inte differentiera sig tillräckligt

Ett vanligt misstag bland nyföretagare är att inte differentiera sig tillräckligt från konkurrenterna. I en konkurrensutsatt marknad är det avgörande att skapa ett unikt värdeerbjudande för att särskilja sig och sticka ut från mängden. Detta kan göras genom att erbjuda en unik produkt eller tjänst, skapa en distinkt varumärkesidentitet eller erbjuda enastående kundservice. Att inte differentiera sig gör det svårt att fånga marknadsandelar som etablerat företag, men än mer som nystartat företag. Studera dina konkurrenters erbjudanden och försök identifiera nischer och behov som inte tillgodoses på marknaden för att kunna differentiera dig framgångsrikt. Genom att positionera ditt företag på ett unikt sätt kan du locka och behålla kunder som söker något som bara ditt företag kan erbjuda.

Tar inte till sig feedback

Feedback, vare sig den kommer från kunder, anställda eller branschkollegor, är otroligt värdefull för affärsutveckling och förbättring. Men det kan vara svårt att ta till sig av kritik, speciellt om du känner passion för ditt företag och arbete, och att agera på den kräver både öppenhet och ödmjukhet. Många nyföretagare gör därför misstaget att antingen inte ta åt sig av kritik eller att inte aktivt söka den, vilket kan leda till missade möjligheter att förbättra ditt erbjudande, dig själv som företagare eller dina kunders upplevelse. Men att ta till sig feedback och använda den konstruktivt kan vara ett av de enklaste sätten att växa och utvecklas. Genom att agera på feedback kan du göra nödvändiga justeringar i din affärsstrategi, förbättra din produkt eller tjänst och i slutändan stärka ditt varumärkes rykte och din kundlojalitet.

Försöker göra allting själv

Många som blir företagare drivs av en vilja att göra saker själv och i början kan det vara svårt att släppa taget om saker. Många nyföretagare gör därför misstaget att försöka hantera alla aspekter av företaget på egen hand. Detta kan bero på en önskan att spara pengar, en brist på förtroende för andra eller en känsla av att ingen annan kan uppnå samma standard. Men att försöka göra allt själv kan leda till utbrändhet, minskad produktivitet och till och med försämrad kvalitet på arbetet. Att lära sig när du faktiskt borde be om hjälp eller ta in expertis är inte ett tecken på svaghet, utan en viktig färdighet för att bli en framgångsrik företagare. och något som i slutändan kan spara dig både tid och pengar. Detta då du kan frigöra tid för dig själv och kan fokusera på de områden som du gör bäst.

Skjuter på att sätta sig in i det administrativa

F-skatt, preliminärskatt, arbetsgivaravgifter, momsredovisning, ingående moms, utgående moms, ansvarsförsäkring, räkenskapsår, licenser. Listan över begrepp som du kan komma att behöva sätta dig in i som företagare kan göras lång. Det är lätt att vilja skjuta på det och ta det när det kommer, men din resa kommer bli lättare om du sätter dig in i det du behöver för din verksamhet redan från start. På så sätt kan du undvika onödiga misstag och datum du behöver hålla kolla på och slippa lägga tid på att korrigera saker. Om du känner att det är för mycket att sätta dig in i på egen hand kan du alltid ta hjälp av exempelvis en bokförare, revisor och jurist.

Hur du sätter en hållbar tillväxtstrategi
17/5/2024
Tips

Hur du sätter en hållbar tillväxtstrategi

I en snabbt föränderlig värld är hållbar tillväxt avgörande för långsiktigheten i ditt företagande. Att ta fram en effektiv tillväxtstrategi som håller i det långa loppet kräver såväl ambition som strategisk planering och genomförande. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av nyckelkomponenterna i att utforma en långsiktig och hållbar tillväxtstrategi för ditt företag. Det innefattar att bilda dig en uppfattning om nuläget, sätta tydliga mål, förstå dina kunder, driva innovation, investera i personalen, ha en stark finansiell grund, effektiv marknadsföring samt att kontinuerligt utvärdera och justera din strategi.

Få koll på nuläget

Innan du börjar planera för framtiden behöver du försäkra dig om att du har koll på nuläget. Varje lyckad tillväxtstrategi börjar därför med en grundlig analys av ditt företags nuläge och nuvarande position. Utför en SWOT-analys för att identifiera dina styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Analysera trender, dina konkurrenter, din kundbas, och dina interna resurser för att förstå hur ditt företag skiljer sig från konkurrenterna, kunna identifiera potentiella möjligheter och eventuella framtida risker. På så sätt kan du identifiera de mest lönsamma tillväxtmöjligheterna och undvika potentiella fallgropar.

Sätt tydliga mål

Nästa steg är att definiera mål för företaget och tillväxten. Det görs lämpligen genom SMART modellen där målen ska vara specifika, mätbara, uppnåeliga, relevanta och tidsbundna. Målen du sätter upp kan vara allt ifrån ökad omsättning eller kundtillväxt, till att ta marknadsandelar, geografisk expansion eller lansera nya produkter. Dina mål bör vara anpassade efter företagets övergripande vision och ambitioner. Målen ska syfta till att ge en tydlig riktning för företagets utveckling samtidigt som de ska vara flexibla nog att anpassas efter förändrade marknadsförhållanden.

Fokusera på dina kunder

Förståelse för dina kunder och att svara mot deras behov är centralt för långsiktigt framgångsrikt företagande. Att regelbunden samla in kundfeedback och genomföra marknadsundersökningar för att förstå deras preferenser, beteenden och problem är därför en självklarhet del i varje tillväxtstrategi. När du fått bättre förståelse för dina kunder kan du anpassa dina produkter och tjänster baserat på insikter och därmed ge dig själv bättre förutsättningar för högre kundnöjdhet och lojalitet. Det kan handla om att skräddarsy dina erbjudanden, förbättra kundservicen eller utveckla nya lösningar som möter kundernas specifika behov.

Omfamna utveckling

Historien är fylld av företag som en gång i tiden stod på toppen av sin kategori innan de fick se sig omsprungna för att de inte hängde med i utvecklingen. Du är aldrig bättre än din senaste prestation är ett vanligt uttryck som i allra högsta grad stämmer in på livet som företagare. För att ditt företag ska hålla sig relevant behöver det hänga med i utvecklingen och det enklaste sättet att göra det är att uppmuntra till en kultur av innovation på ditt företag. Då kan du lägga grunden för öppenhet för nya idéer, tekniker och affärsmodeller. Det gör det även enklare att snabbt anpassa dig till marknadsförändringar och kundbeteenden, något som är nyckeln till hållbar tillväxt. Din tillväxtstrategi kan därför med fördel innefatta investeringar i utveckling, uppmuntran till kreativt tänkande bland anställda samt att bevaka tekniska framsteg och branschtrender.

Investera i dina anställda

Om du har anställda i ditt företag är det företagets viktigaste tillgång och att säkerställa att de både är nöjda och att de utvecklas är avgörande för att företaget ska växa. Din tillväxtstrategi bör därför innefatta investeringar i deras utbildning och utveckling samt att erbjuda karriärmöjligheter och fördelar som uppmuntrar till långsiktigt engagemang och lojalitet. Dels för att främja innovation och utveckling i företaget, dels för att skapa en miljö som uppmuntrar till engagemang, samarbete samt ökar dina anställdas tillfredsställelse och motivation. Starka team bidrar till företagets kultur och varumärke, vilket i sin tur både attraherar talang och förbättrar relationen till kunderna.

Planera ekonomin

Ekonomi är en central del i företagandet och dess roll i en tillväxtstrategi är inget undantag. En solid finansiell plan är grundläggande för att hantera tillväxt för det spelar ingen roll hur bra idéer du har om du inte har ekonomin att hantera dem. Det är därför viktigt att inkludera budgetering, kassaflödesprognoser och strategisk allokering av ekonomiska medel i din tillväxtstrategi. Var realistisk i dina ekonomiska förväntningar, förbered dig på olika ekonomiska utfall och säkerställ att det finns tillräckligt med finansiellt svängrum för att hantera oväntade utmaningar eller att du har möjlighet att hoppa på investeringsmöjligheter om de uppstår.

Sätt en strategi för ditt varumärke

Om ekonomi är centralt för att kunna hantera tillväxten är ditt utveckling av varumärke centralt för att den överhuvudtaget ska bli av. Inom marknadsföring brukar arbetet på lång och kort sikt delas upp, där de långsiktiga insatserna är fokuserade mot att bygga och stärka varumärket. Ett starkt varumärke är avgörande för att skilja sig från konkurrenterna och bygga en lojal kundbas. Inkludera därför en plan för hur din marknadsföring ska kommunicera ditt varumärkes värden och fördelar långsiktigt i din tillväxtstrategi. Ditt varumärke är en immateriell tillgång och att stärka det gör att du inte bara stärker ditt företags värdering, det ger dig även möjlighet att höja premien på dina varor eller tjänster.

Analysera och följ upp

Att förutspå framtiden är så gott som omöjligt så var beredd på att du kommer behöva revidera din tillväxtstrategi. Analysera och följ löpande upp kundrespons, marknadsföring och omvärlden för att kunna göra justeringar i din strategi. Flexibilitet och förmåga att snabbt justera planer är avgörande för att du ska lyckas med din tillväxt och nå långsiktig framgång. Genom att mäta framsteg mot dina mål och vara öppen för förändring säkerställer du att du kan bibehålla din relevans och konkurrenskraft för att lyckas med din tillväxtresa.

Att tänka på när du lånar pengar till ditt företag
12/5/2024
Tips

Att tänka på när du lånar pengar till ditt företag

Orsakerna till att du som företagare kan behöva extern finansiering är många. Kanske har du chans till en större lokal som skulle öka din omsättning. Skulle du kunna servera fler gäster med en större uteservering eller vill du köpa ett stort lager inför julhandeln? Att låna kan vara ett klokt affärsbeslut. Här är några bra frågor att ställa dig innan du bestämmer dig.

Hur använder jag ett lån bäst?

Oftast vet du som företagare bäst själv var pengarna gör mest nytta. Kanske skulle ytterligare en frisörstol till betyda mycket för din lönsamhet? Eller skulle din effektivitet öka med en ny restaurangugn? Viktigast är att lånet används på ett väl genomtänkt sätt, öppnar nya försäljningsmöjligheter och att du har tänkt igenom riskerna innan du lånar. Låna bara till precis det som du behöver. Låna inte för att lösa en akut kris.

Kommer lånet att löna sig?

Ett lönsamt lån ger en hävstångseffekt genom ökad försäljning. Det enda sättet att ta reda på det är att räkna på möjlig merförsäljning och kostnader. Hur många fler luncher måste jag sälja för att den nya uteserveringen ska löna sig? Hur mycket merförsäljning måste den nya hemsidan ge?

Vad kommer det att kosta?

Lånets kostnader varierar beroende på vilken lösning du väljer. Var noga med att inkludera lånets alla avgifter. För banklån kan det till exempel handla om ränta, uppläggningsavgift och fakturaavgifter. Också tiden som du lägger på att skriva låneansökning, affärsplan och administration är en kostnad.

Kommer jag klara att betala tillbaka?

Ta aldrig ett lån utan at göra en noggrann analys så att du känner dig trygg med att du kan betala tillbaka. Räkna på vad återbetalningen innebär för ditt kassaflöde. Fundera också på vad det innebär om investeringen inte ger den väntade effekten.

Kraften i kapital - Hur ett företagslån kan hjälpa din verksamhet att växa
8/5/2024
Tips

Kraften i kapital - Hur ett företagslån kan hjälpa din verksamhet att växa

I samarbete med Toborrow.

För att driva och expandera ett företag krävs inte bara hårt arbete, utan även tillräckligt med kapital. För många entreprenörer kan tillgång till kapital vara en avgörande faktor för tillväxt och framgång, något som vi på Toborrow har sett hos många av våra låntagare genom åren. Låt oss utforska kraften i företagslån och hur det kan vara en katalysator för att skjuta din verksamhet framåt.

Expansion och tillväxt

Ett av de mest uppenbara sätten att använda företagslån är för expansion. Oavsett om det handlar om att öppna nya filialer, utöka produktlinjer eller investera i marknadsföring, kan ett företagslån ge det initiala kapital som behövs för att ta ditt företag till nästa nivå.

Teknisk uppgradering

I dagens snabbfotade affärsvärld är det avgörande att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken. Ett företagslån kan användas för att investera i ny teknik och system som kan effektivisera verksamheten, förbättra produktiviteten och förbli konkurrenskraftig på marknaden.

Lager och råvaror

För företag inom tillverkning eller detaljhandel kan lagerhållning vara en betydande utgiftspost. Genom att använda företagslån för att finansiera lagerinköp eller köp av råvaror kan företag säkerställa att de har tillräckliga resurser för att möta efterfrågan och maximera sina intäkter.

Rekrytera talanger

Ett företags framgång beror i hög grad på dess personal. Att rekrytera och behålla talang är avgörande för tillväxten. Genom att använda företagslån för att investera i rekrytering och utbildning av personal kan företag bygga upp en stark och kompetent arbetsstyrka som kan driva tillväxten framåt.

Överlevnad och konkurs

I tider av ekonomisk osäkerhet eller kris kan tillgång till kapital vara skillnaden mellan överlevnad och konkurs för många företag. Att ha tillgång till företagslån kan ge företag den nödvändiga ekonomiska flexibiliteten för att klara av svåra tider och återhämta sig starkare än någonsin.

Ett kraftfullt verktyg med rätt strategi

Företagslån är ett kraftfullt verktyg som kan användas för att skjuta din verksamhet framåt genom att tillhandahålla det nödvändiga kapitaltillskottet för tillväxt och utveckling. Men det är viktigt att komma ihåg att företagslån också kommer med ansvar och risker. Innan du tar ett lån är det viktigt att noggrant utvärdera dina behov, göra en realistisk affärsplan och se till att du har en hållbar strategi för återbetalningen av lånet på plats. Med rätt strategi och användning kan företagslån vara en värdefull resurs för att ta din verksamhet till nya höjder. Läs mer om hur vi på Toborrow kan stötta ditt företag till tillväxt med hjälp av företagslån eller annan finansiering.

För ytterligare information om hur Toborrow kan hjälpa just ditt företag, besök vår hemsida.

Tips inför vårens investeringar
2/5/2024
Tips

Tips inför vårens investeringar

Våren är en spännande tid i allmänhet och för företagare i synnerhet. Dagarna blir ljusare, vädret blir varmare och det är en tid då såväl du, som dina anställda och kunder, känner sig motiverade att sätta nya mål och arbeta mot dem. För många branscher markerar våren även början på högsäsongen samtidigt som det även är en naturlig tidpunkt för att utvärdera årets första månader, göra nödvändiga justeringar i strategin och planera för resten av året. Det finns därför mycket att vinna på att göra investeringar under våren för att lägga en grund för tillväxt. I den här artikeln ska vi tipsa om investeringar som lämpar sig väl att göra under våren. 

Lokaler

Våren är ett perfekt tillfälle att se över ditt företags lokaler. Det kan handla om allt ifrån enklare estetiska förbättringar till större renoveringsprojekt eller att helt enkelt hitta nya lokaler. Om dina lokaler inte möter kraven ditt företag har är risken att dina resurser inte maximeras och att ditt företagets produktivitet påverkas negativt. En inspirerande arbetsmiljö kommer även bidra till att främja kreativitet och produktivitet bland dina anställda. För företag där kunderna vistas i lokalerna blir lokalerna än viktigare. De är en förlängning av ditt företags varumärke och identitet och en välkomnande, inspirerande och professionell miljö kan förbättra kundupplevelsen.

Tekniska verktyg

Ytterligare ett område som är värt att se över är dina tekniska verktyg. Utvecklingen inom både hård- och mjukvara går i rasande takt och våren är ett bra tillfälle att utvärdera om de verktyg ditt företag använder gör jobbet eller inte samt ifall det kommit nya lösningar som kan automatisera och effektivisera processer. Att investera i ny hård- och mjukvara kan ta emot ifall den nuvarande fortfarande funkar. Men ifall det innebär att ditt företag går miste om produktivitet och effektivitet av att inte uppgradera får du se till alternativkostnaden. För om värdet du går miste om överstiger kostnaden för investeringen innebär det att ditt företag förlorar på att inte uppgradera. Ett område som är extra aktuellt att se över är ditt företags it-säkerhet för att säkerställa att dina system och data är skyddade samt att du har backup på allting. 

Lager

För alla företag som säljer produkter är lagerstrategin av största vikt för att säkerställa att det finns tillräckligt med varor för att möta kundernas efterfrågan, utan att behöva bli stående med osålda produkter när säsongen är slut. Analysera företagets data för att förutse efterfrågan, identifiera vilka produkter som går bäst och säkerställ att du har tillräckligt mycket av dessa. På så sätt kan du hitta en balans mellan att hålla populära produkter i lager samtidigt som du får utrymme att testa nya produkter. För företag med stora säsongsvariationer blir detta extra viktigt för att planera inför högsäsongen. 

Kampanjer

Våren är som sagt en tid då motivationen och optimismen generellt sett är på topp, vilket gör det till ett ypperligt tillfälle att lansera marknadsföringskampanjer för att dra nytta av de positiva vindarna. Det kan vara såväl mer långsiktiga varumärkesbyggande insatser, som mer kortsiktiga säljdrivande insatser. Det bästa är att göra en kombination av båda delarna för att bygga lojalitet och preferens samtidigt som du ökar försäljningen här och nu. 

Expansion

Lyfter du blicken från kampanjer finns det även fler sätt att växa ditt företag som kräver lite mer planering och övervägande. Om din verksamhet är stabil och du vill ta nästa steg är det en bra tid att börja planera för att expandera genom att bredda antingen utbudet, din geografiska närvaro eller båda delarna. Expansion kan dock även innebära att utforska alternativa affärsmodeller för att komplettera eller ersätta din nuvarande, eller att ingå partnerskap med andra företag.

Hållbarhet

Fokus på hållbarhet är inte längre något som bara de intresserade ägnar sig åt, utan det är en nödvändighet för alla moderna företag. I takt med att lagstiftningen kring hållbarhet kommer att omfatta allt fler företag finns det mycket att vinna på att ligga i framkant som företagare. Att investera hållbarhetsinitiativ och att jobba för att minska företagets klimatpåverkan behöver heller inte innebära att lägga resurser på något som inte ger avkastning, snarare tvärtom. I många fall kan det leda till att ditt företag faktiskt kan spara pengar, bli mer effektivt samt få en konkurrensfördel gentemot konkurrenterna. Så ta våren till att se ifall det finns möjlighet att gå över till fossilfria transporter, ifall det finns mer hållbara alternativ i din produktionskedja eller om du kan minska ditt avfall.

DECORATIVE
DECORATIVE
DECORATIVE