Vilken företagsform passar dig?

Vilken företagsform passar dig?
När du startar företag är vilken företagsform du ska driva det som ett av de första valen du står inför. Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till val av företagsform, men vilken företagsform du väljer kommer påverka saker som startkapital, skatter och juridiskt ansvar. För att göra det enklare för dig att veta vilken företagsform som skulle passa ditt företag har vi sammanställt information om varje företagsform, vad som särskiljer dem och vilken som passar i vilka lägen.


Enskild firma
Enskild firma är en företagsform där en person äger och driver verksamheten i eget namn. Det är enkelt att starta och kräver inget startkapital för att komma igång. En av de största fördelarna med en enskild firma är att det är enkelt och har mindre administrativa krav. Eftersom det inte kräver att du som ägare går in med något kapital har en enskild firma även minimala startkostnader. Som ägare av en enskild firma har du full kontroll över företaget och alla beslut, men du är också personligt ansvarig för alla skulder och avtal. I en enskild firma görs heller ingen skillnad på företaget och ägarens ekonomi. En enskild firma får bara ha en ägare. Det är i princip en företagsform där du som ägare ges tillstånd att bedriva näringsverksamhet i ditt namn och passar för ensamföretagare, konsulter och småskaliga verksamheter som inte kräver stora investeringar eller anställda. Om du vill testa en affärsidé utan att göra stora ekonomiska åtaganden från början kan en enskild firma även vara ett enkelt sätt att komma igång, för att sedan omvandla den till ett aktiebolag vid ett senare tillfälle.


Aktiebolag
Aktiebolag är den vanligaste företagsformen i Sverige och för att starta krävs ett startkapital på minst 25 000 kronor. Till skillnad från en enskild firma är ett aktiebolag en egen juridisk person, vilket är en av de största fördelarna med ett aktiebolag. Att aktiebolag är en egen juridisk person innebär att bolaget är ansvarigt för ingångna avtal och skulder. Ägarna har istället begränsat ansvar. Deras privata ekonomi är skyddad från aktiebolagets skulder och åtaganden och de riskerar endast kapitalet de satsat i bolaget. Ett aktiebolag kan även ha flera ägare, vilket gör det möjligt att sprida risker och dela på ansvaret, samt att det kan överlåtas eller säljas. Men eftersom det ställs mer omfattande krav på ett aktiebolag när det kommer till exempelvis administration och redovisning, kan det passa bättre för företag som kräver större investeringar, har flera ägare eller anställda.


Handelsbolag
Handelsbolag är en företagsform där två eller fler personer driver verksamheten tillsammans. Ett handelsbolag är en egen juridisk person, men delägarna är personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder och avtal. Det innebär att varje delägare kan hållas ansvarig för hela skulden. En fördel med handelsbolag är att det inte krävs något startkapital för att komma igång, vilket gör det enkelt att starta. Dessutom kan delägarna sprida ansvaret och dra nytta av varandras kompetenser samt att aktiebolag kan vara delägare i ett handelsbolag. Nackdelen är det personliga ansvaret, vilket kan innebära en ekonomisk risk för delägarna. Handelsbolag passar därför bäst för mindre företag där delägarna känner varandra väl och är villiga att ta del av både ansvar och vinster.


Kommanditbolag
Kommanditbolag liknar handelsbolag men har en viktig skillnad. Det finns två typer av delägare: komplementärer och kommanditdelägare. Komplementärer har ett obegränsat ansvar för företagets skulder och avtal, medan kommanditdelägare endast riskerar sitt insatta kapital. Detta gör att kommanditbolag kan attrahera investerare som inte vill riskera mer än sitt satsade kapital. Precis som handelsbolag kräver kommanditbolag ingen insats av startkapital och kan startas snabbt. Nackdelen är att komplementären har obegränsat ansvar, vilket alltid innebär en viss risk. Kommanditbolag passar därför företag som vill dra nytta av både aktivt delägarskap och passiva investerare.


Ekonomisk förening
En ekonomisk förening är en företagsform där medlemmarna samarbetar och bedriver verksamhet för att främja sina ekonomiska intressen. Föreningen är en egen juridisk person och medlemmarna har begränsat ansvar, men det krävs tre eller fler juridiska personer för att bilda en ekonomisk förening. En av fördelarna med en ekonomisk förening är att den kan ha obegränsat antal medlemmar och är demokratisk, med en röst per medlem. Föreningen kräver dock en mer omfattande administration och redovisning. En ekonomisk förening passar verksamheter där medlemmarna vill samarbeta för gemensamma ekonomiska mål, exempelvis bostadsrättsföreningar, kooperativ eller medlemsägda företag.


Ideell förening
En ideell förening är en förening som drivs utan vinstsyfte och istället för att främja medlemmarnas ideella intressen. Exempelvis kultur, idrott eller socialt arbete. Föreningen är en egen juridisk person och medlemmarna har inget personligt ansvar för föreningens skulder eller avtal. En av de största fördelarna med en ideell förening är att den kan bedriva verksamhet utan att betala skatt på sina intäkter, så länge de används för att främja föreningens syfte. Nackdelen är att en ideell förening inte kan bedriva vinstdrivande verksamhet på samma sätt som andra företagsformer. Ideell förening passar för grupper av personer som vill samarbeta för att främja gemensamma intressen utan att ha ett ekonomiskt vinstsyfte.


Att välja rätt företagsform
Vilken företagsform som passar dig beror på flera faktorer och påverkas av verksamhetens omfattning, antalet ägare, kapitalbehov och riskbenägenhet. Många tänker att aktiebolag är det självklara valet på grund av det begränsade ansvaret, men för vissa företag kan det kosta mer än det smakar. Det är viktigt att noggrant se över vilka behov och mål du har innan du bestämmer dig för vilken företagsform som är rätt för dig.

Genom att förstå skillnaderna mellan de olika företagsformerna kan du göra ett informerat val och lägga grunden för ett framgångsrikt och hållbart företag.

Hjälpte detta dig?
Kände du att du fick informationen du sökte efter i denna artikeln?
Tack!
Något gick fel