7 misstag du vill undvika när du startar eget

7 misstag du vill undvika när du startar eget
Även om det både är roligt och utvecklande att starta eget företag kan alla egenföretagare vittna om att det inte alltid är en dans på rosor. Likt en levande varelse har ett företag behov som måste tillgodoses för att säkra verksamhetens tillväxt. Och längs vägen till framgång kommer du att begå en del misstag.

Var inte rädd för misstag

Misslyckande är en naturlig del av livet som företagare, framför allt i början av karriären. Genom att begå misstag och ta lärdom från dem kan du utveckla både dig själv och din verksamhet. Därför är det viktigt att du inte är rädd för att misslyckas, men samtidigt bör du se upp med att göra samma misstag flera gånger.

Även om du alltid bör se dina misslyckanden ur en positiv synvinkel finns det vissa misstag som är extra vanliga bland nystartade företag. Genom att undvika dessa kan du som precis startat eget öka dina chanser att lyckas snabbare. Nedan listar vi sju vanliga misstag bland startups och hur du kan undvika dem.

Svag affärsidé

Det viktigaste steget mot ett framgångsrikt företagande är att ha en unik och genomtänkt affärsidé. Tyvärr är det många företag som väljer att satsa på en affärsidé som inte har lika stor potential som de själva tror.

Därför är det viktigt att du har klart för dig vad du ska sälja, till vem och på vilket sätt. Undersök framför allt om din idé redan finns och hur du i så fall ska kunna förbättra den för att sticka ut. Glöm inte att hålla noggrann uppsikt över dina främsta konkurrenter.

Ett tips är att göra en undersökning bland familj och vänner innan du väljer att göra din idé till verklighet. På så sätt kan du få värdefull feedback och till och med idéer på förbättringar eller ändringar.

Startar eget av fel anledning

I svåra tider med stigande arbetslöshet och få arbetstillfällen är det många som funderar på att starta eget. Ett vanligt missförstånd är att företagande enbart handlar om bekvämligheter, så som att vara sin egen chef och tjäna pengar på rullande band.

Få är medvetna om det hårda arbete som ett eget företag kräver. Det är inte ovanligt att egenföretagare jobbar fler timmar än heltidsanställda, framför allt i början. Dessutom tar det tid att starta en lönsam verksamhet, vilket kräver tålamod – något inte många räknat med.

Om du vill starta eget, se till att du har koll på vad som faktiskt krävs av dig, både på kort och lång sikt.

Bristfällig ekonomi

Du kommer att behöva pengar för att kunna tjäna pengar, speciellt i uppstarten av ditt företag. Många nyföretagare tror att inkomsterna i företaget kommer att rulla in omedelbart, men så är det förstås inte. Det tar tid att bygga upp en stabil omsättning.

Under uppstartsfasen kommer med andra ord inkomsterna att vara små och utgifterna stora. Det är trots allt nu du behöver göra investeringar i allt ifrån hemsidor och utrustning till lokaler och eventuellt anställda.

Av denna anledning är det viktigt att du planerar företagets budget noggrant i förväg. Hur stort startkapital kommer du att behöva för att klara dig under uppstarten? När kommer företaget att börja tjäna pengar? Hur stora kommer utgifterna att vara?

Om du har ett arbete i dagsläget kan det vara en god idé att behålla det, alternativt gå ner i tid, under tiden du startar upp ditt företag. På så sätt får du en ekonomisk trygghet, vilket är extra viktigt i uppstartsfasen eftersom nystartade företag ofta går med förlust de första åren.

Ingen affärsplan

Det är inte ovanligt att företagare tror att en bra affärsidé räcker för att driva ett företag. Affärsidéen är förvisso viktig, men den är ingenting utan en grundlig affärsplan.

En affärsplan ska innehålla en detaljerad beskrivning av din idé och dina mål med verksamheten. Den ska även innehålla information om allt ifrån konkurrenter och marknadsföringsstrategi till budget och finansiering.

Med hjälp av affärsplanen kan du enkelt planera en strategi för att utveckla företaget i önskad riktning. Planen kan dessutom underlätta vid möten med potentiella investerare eller i förhandlingar om företagslån med banken.

Läs gärna mer om företagslån och hur de kan hjälpa ditt företag att växa hos Lånjakt.se.

Svag digital profil

Den digitala närvaron blir allt viktigare i vårt digitaliserade samhälle. Trots det visar studier, till exempel denna gjord av Clutch, att endast 64% av alla småföretagare har en hemsida i dagsläget. Detta innebär att många företag faktiskt förlorar kunder på grund av en svag digital profil.

Oavsett vilken bransch du är verksam inom är en hemsida numera ett måste. Dels öppnar en hemsida upp för helt nya marknadsföringsalternativ, exempelvis sökmotoroptimering, samtidigt som den kan förbättra ditt förtroende hos potentiella kunder.

Du bör även vara aktiv på sociala plattformar så som Instagram och Facebook med tanke på den stora publik som befinner sig där. Ju mer aktiv du är online, desto större chans har du att nå ut till rätt målgrupp och bygga upp ett starkt varumärke.

Rädsla för förändring

Ett vanligt fenomen bland företagare är att de stannar kvar i gamla mönster, oavsett om det går bra eller inte. Med andra ord är det få som väljer att utveckla verksamheten vidare, trots att detta kan påverka lönsamheten.

Om företaget går bra, fundera över hur det kan gå bättre. Om resultaten inte motsvarar förväntningarna, utvärdera och reflektera för att hitta förbättringsmöjligheter. Kanske behöver du byta riktning? Eller kanske är det dags att investera i extern kompetens?

Som företagare bör du aldrig vara rädd för förändringar. Våga ifrågasätta gamla mönster och hitta nya möjligheter.

Vill göra allt själv

Ett av de vanligaste misstagen bland egenföretagare och entreprenörer är att de alltid försöker göra allt själva. En vanlig anledning till detta är för att ”de gör det bäst själv”.

Bortsett från att denna inställning kan skapa psykiska påfrestningar – vilket i sin tur kan leda till försämrade arbetsprestationer – kan det dessutom sakta ner företagets utveckling.

Att våga be om hjälp är viktigt, dels för din egen skull, men också för företagets. Genom att till exempel anlita externa konsulter med expertis inom specifika områden kan du minska arbetsbördan effektivt. Samtidigt stimulerar du tillväxten i verksamheten eftersom arbetet kommer att bli utfört snabbare.

Var inte heller rädd för att rådfråga personer i din omgivning. Det är här ett brett nätverk kan vara extra uppskattat.

Sammanfattning

Att driva företag är en mångsidig process och ibland gör man fel. Var aldrig rädd för att misslyckas, men se till att inte upprepa tidigare misstag flera gånger. Gör du det är det ett tecken på att livet som egenföretagare kanske inte är något för dig.

Hjälpte detta dig?
Kände du att du fick informationen du sökte efter i denna artikeln?
Tack!
Något gick fel