När Petra och Carl Ahlman inte kunde hitta kombucha med tillräckligt hög kvalitet på teet till sitt café började de helt sonika att tillverka sin egen. Det som började som en bisyssla kom snart att bli deras huvudsyssla och två år senare driver de Livli på heltid.
Vad gjorde ni innan ni startade Livli, och vad fick er att ta steget?
Vi båda jobbade med kaffe och te tidigare. Främst med utbildning och kvalitet men Petra drev även en teimport där te köptes direkt från små hållbara gårdar utan mellanhänder. Innan vi startade Livli hade vi startat ett litet café med fokus på hantverk, kvalitet och ursprung. I caféet såg vi en möjlighet att fokusera på våra favoritdrycker i olika varianter och en av sakerna vi serverade var kombucha. Vi bryggde den på några av världens bästa teer och resultatet var fantastiskt. Våra kunder älskade den och vi sålde allt vi kunde producera. Där såddes ett frö och när vi började undersöka marknaden såg vi att det inte var någon som fokuserade på ursprunget, alltså själva teet. Både inom kaffebranschen och vinvärlden pratar man om ursprung, gårdar, underarter, soltimmar, miljöpåverkan, arbetsförhållanden etc. Men inom te är det mer ovanligt att göra det. Vi kände att det fanns plats på marknaden för en kombucha som satte teet i fokus, helt utan smaksättning och tillsatser. Nu driver vi inte längre caféet utan satsar allt på att driva vår dröm om en mer kvalitativ kombucha där varken människa eller miljö tar skada i processen.
Vad är största skillnaden jämfört med att vara anställd?
Det är nog att det både medför en ökad frihet, men att det samtidigt innebär mer osäkerhet. Frihet för att vi nu kan sätta våra egna regler och göra saker på vårt sätt, utan kompromisser. Osäkerhet för vi måste ta alla beslut själva och vi nu är ansvariga för att allt fungerar som det ska.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
Att vi får styra vår egen tid och att vi får jobba med det vi tycker om. Samt att vi får skapa något där vi har möjlighet att sätta avtryck och göra skillnad i hela produktionskedjan.
Vad är det svåraste med att vara egenföretagare?
Det är osäkerheten i att inte veta hur lönsamheten kommer att se ut nästa år, nästa månad eller ens imorgon. Att försöka skapa planerbarhet i ett småskaligt passionsprojekt utan att börja kompromissa med varken kvalitet eller vision innebär en del osäkerhet.
Var hittar ni inspiration ifrån, och vad gör ni när ni inte jobbar?
Vi får väldigt mycket inspiration från våra kunder, både gamla som nya. Att möta dem och höra deras reaktioner på vad vi skapat är fantastiskt och ger oss massor med energi. När vi inte jobbar med vår dryck är vi mycket i naturen med vår fyraåriga son, det är ett sätt att hitta kraft och energi för oss. Vi bor i ett hus långt ute på landet så det blir även mycket renoveringar och fix med.
Vad är ert bästa tips till någon som funderar på att starta eget?
Tänk igenom allting ordentligt, ha en bra ekonomisk plan och ta höjd för att saker och ting ofta tar längre tid än du tror. Samtidigt behöver inte allt vara klart direkt från början. Det är mycket bättre att starta för att sen förbättra och utveckla, än att vänta på rätt tajming eller att allt ska var perfekt planerat.