När Marco Johnler såg en lucka på marknaden köpte han en thaikiosk på blocket och öppnade Korvbyrån. Succén lät inte vänta och efter att ha vuxit upp med att hjälpa till på familjens restaurang, är det nu familjen som får hoppa in och hjälpa Marco för att allt ska hinnas med.
Hej Marco, vem är du?
Hej! Jag är krögare och öppnade Korvbyrån i Solna för några månader sen där vi serverar hantverkskorv på ett icke-traditionellt sätt. Även om det är jag som driver verksamheten är vi lite av ett familjeföretag och min brorsa, sambo, mamma, pappa och farbror är inblandade på ett eller annat sätt.
Vad gjorde du innan du startade Korvbyrån?
Pappa har alltid drivit restauranger, och driver Marcos i Vasastan, så jag har varit på plats och hjälpt till mycket. Alltifrån att diska till att stå i köket. Jag är inte utbildad kock men har alltid gillat att laga mat och tycker att det är kul med smaker. Nu senaste åren innan Korvbyrån har jag varit med och drivit Marcos och fått vara med om att uppleva både upp och nedgångar.
Ni öppnade i slutet på förra året och har redan gjort succé, hur känns det?
Det är otroligt kul. Men det gick fortare än vi hade räknat med vilket har medfört en del problem, även om det varit bra problem. Alltifrån logistikproblem till personal och att du behöver lägga varenda vaken sekund på företaget. Jag hade tänkt från början att jag skulle stå själv och servera men det sket sig ganska direkt och det har inte gått att stå själv för att det varit sånt tryck. Det har varit lite växtvärk men med facit i hand är det skitkul att det har gått så pass bra som det har gjort.
Hur kommer det sig att det blev just korv?
Tittar du på branschen som helhet finns det väldigt mycket konkurrens inom många områden. Inom burgare finns det många koncept och olika aktörer som testar grejer. Samma sak med pizza och kebab. Men korv är ganska orörd mark. Det finns konkurrens både högt och lågt men vi kände att det går att jobba med det och att utveckla ett tydligare koncept. Svenskar gillar ju korv. Vi har en korvtradition och det finns många bra producenter men det finns inte så många bra ställen där du kan gå och köpa en bra färdig produkt och äta direkt.

Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Till en början var det tidiga morgnar till sena kvällar. I början är det mycket praktiska saker som du måste få grepp om, exempelvis var du ska ha grejerna och hur du ska jobba. Nu har det lugnat ner sig lite när vi fått tag på personal och vet hur vi ska jobbaen jag står fortfarande bakom disken och levererar allting. Jag hade inte kunnat öppna och sen låtit någon annan sköta stället, utan jag vill kunna vara på plats och se vad folk tycker. Samtidigt sköter jag även allt annat som fakturahantering och om vi ska planera en nyetablering så det är fortfarande väldigt mycket jobb just nu. Det är därför det är extra kul att det har gått så bra för det här jobbet hade behövt göras ändå. Det kanske hade varit färre fakturor och mindre admin men det hade ändå behövt göras. Skillnaden nu när vi kommit igång lite är väl att jag kan vara med och sen gå och ta en lunch. Det kunde jag inte göra precis när vi började.
Vad är er största drivkraft som egenföretagare?
Drivkraften är ju lite att skapa något. Det är kul att bygga saker och det här blir att jag bygger ett bolag. Sen som jag sagt, jag gillar att laga mat och att leverera en upplevelse till kunden.
Var hittar du inspiration ifrån?
Inför Korvbyrån åkte vi till New York för att få inspiration. De kör mycket korv och de är allmänt duktiga på koncept i USA. Sen är det mycket att se till vad som finns runtomkring en, vad som kan göras bättre och vad som finns utomlands som inte har nått Sverige än. Det kan vara att vi tittar på någonting asiatiskt och ser till vad vi sen har i Sverige och om vi kan få in dem smakerna. Med Korvbyrån vill vi bredda smakhorisonten för korv och att det inte bara behöver vara mos och räksallad. Lite fusion med korv och att blanda in moderna smaker. Men vi vill samtidigt behålla svensk tradition och korvkultur.

Vad gör du när du inte kränger korv?
Vi jobbar ju inom familjen och vi tycker om att umgås mycket utanför jobbet med. Vi går ut och käkar och provar nya ställen. Sen tycker jag om att åka skidor men det har varit svårt att komma iväg i år nu i och med öppningen.
Vad är målsättningen framåt? Var är Korvbyrån om tre år?
Vi har inte satt något tydligt långsiktigt mål egentligen men vi vill ha en till enhet ganska snart. Kunderna har ju gillat det vi gör hittills och vi ser stor potential i konceptet så om tre år har vi definitivt öppnat fler enheter i alla fall. Korven har inte sett ett modernt koncept på jag vet inte hur länge, så jag tror att vi kommer få se många konkurrenter dyka upp med.
Varför tror du att just ni har lyckats?
Svårt att säga när det fortfarande är så pass tidigt. Men det är nog en kombination av många olika grejer som vi har gjort. Att vi har lyckats nå ut till rätt personer och att folka har lagt ut mycket när de besökt Krovbyrån är en sak. Att vi kan branschen, ser vad som funkar och är trevliga är en annan. Jag tror inte att det ska underskattas att vi genuint gillar det vi gör och att det speglar av sig på gästen och att de ser och känner det. I kombination med att vi ju har ett starkt koncept.
Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att ta steget till att driva eget?
Det är viktigt att vara uthållig och att inte ge upp när det dyker upp problem. För det kommer dyka upp problem och saker du inte var beredd på, och då behöver du kunna luta dig mot varför du började från första början. Sen underlättar det nog att vara orädd när du startar och våga trots att det kan vara ovisst.