Barnsaker används ofta endast en begränsad del av sin livslängd innan de måste bytas ut för att barnet vuxit ur dem. Det inte bara ett stressmoment för föräldrar, utan även något som bidrar till ohållbar konsumtion. Barndomsvännerna Douglas Heidergren och Markus Hjelm bestämde sig för att göra någonting åt det och startade Hyber.
Vad gjorde ni innan ni startade Hyber och vad fick er att ta steget?
Vi är barndomsvänner från början. Innan vi startade Hyber jobbade vi båda två på ett företag i London som heter Vistajet, som är en prenumerationstjänst och plattform för affärsflyg. Vi kom in tidigt på resan och bolaget växte väldigt snabbt och expanderade till flera marknader. Även om den produkten inte alls är lik Hybers är affärsmodellerna i princip densamma. Vi tog helt enkelt med oss den och applicerade den på ett problem vi såg: den ohållbara konsumtionen av barnkläder och barnprodukter. Det som fick oss att ta steget var nog att problemet var så tydligt för oss och att vi var övertygade om att vi kunde göra ordentlig skillnad. Det har alltid varit vår drivkraft. När vi startade den här företagsresan hade vi en stor dos naivitet. Det har nog varit en styrka för oss. Hade vi vetat hur komplext det skulle bli att bygga alla delar av vår verksamhet när vi startade hade vi nog aldrig gjort det.
Vad är den största skillnaden jämfört med att vara anställd?
Du blir på något sätt nästan ett med företaget. I vårt fall är vi starkt drivna av våra syften och värderingar, och vi startade en verksamhet som återspeglar dessa värderingar. Då blir det svårare att checka ut och ge sig tid för återhämtning. Gränserna mellan det livet du har hemma med familjen och det du har på jobbet suddas ut lite. Det finns både fördelar och nackdelar med det, men det har nog varit det som fått oss att hålla ut. Tur i vilket fall att vi har väldigt stöttande familjer med mycket tålamod där hemma.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
Att få bygga något av sin vision och att få göra det tillsammans med ett handplockat team av duktiga och inspirerande människor. Vi startade Hyber för att skapa förändring och det är det som får oss att hoppa ur sängen på morgnarna, särskilt när det blåser hårda vindar.
Vad är det svåraste med att vara egenföretagare?
Det är nog alla problem du behöver navigera på daglig basis, varav vissa kan vara ganska komplexa. Ibland kan det kännas ensamt i beslut och problem som ska lösas. Då är det värdefullt att ha ett bra team att luta sig mot. Vi har haft turen att omge oss med fantastiska människor som är mycket bättre än oss själva.

Var hittar ni inspiration ifrån och vad gör ni när ni inte jobbar?
Inspiration brukar komma när vi kopplar bort. Att resa och uppleva nya saker hjälper att få tillbaka det större perspektivet och inte fokusera för mycket på nuet. Det handlar ju mer om att ta sig framåt och då är det bra att öppna upp sinnet för att lyfta blicken lite. Vi tror också att det är viktigt att ge sig själv tid att inspireras dagligen. Det händer bäst när skärmarna är släckta och notiserna är avstängda. Förutom att vara med våra familjer brukar Markus måla, allt från blyertsteckningar till stora oljedukar. Douglas läser en hel del böcker, för det mesta är det biografier om entreprenörer och ledare som gjort spännande saker.
Vad är ert bästa tips till någon som funderar på att starta eget?
Att ensam aldrig är starkast. Sälj visionen och omge dig med personer som är bättre än du själv. I början fanns känslan att någon skulle hinna före med vår ide, men det räcker inte med en bra idé, det handlar i slutändan om vem som har bäst genomförande.
