Erica och Richard Skalleberg är floristparet som står bakom blomster- och inredningskedjan Blomsterringen. Vi träffades för att prata växter, varumärke och vad som är viktigt för dem i deras företagande. Det blev ett ärligt samtal om svårigheterna att driva butik under en pandemi, att kunna ställa om från satsningar som inte blivit som du tänkt dig och att driva företag med sin partner.

Morgonsolen skiner värmande när vi kliver upp från Skanstulls tunnelbana på en av sensommarens finare dagar. Vi är på besök för att träffa Erica och Richard Skalleberg, paret som driver blomster- och inredningskedjan Blomsterringen. Det är mitt i rusningstid och Ringvägen myllrar av människor på språng. Utmed Blomsterringens skyltfönster står blommor och växter uppradade och bildar en oas av lugn mitt i all rörelse. Erica och Richard möter upp i entrén och välkomnar oss in i den grönskande butiken. Den ljusa lokalen fylld med växter i alla dess färger och storlekar, längs väggarna samsas krukor av olika slag med övrig inredning och bakom en industriglasvägg ryms ett klimatreglerat rum med snittblommor från golv till tak.
– Vi vill ha en stor mängd av varorna och inte dutta så mycket för att kunna ha lägre prisbild och fräscha varor. Det är ett arv jag fått från pappa, säger Erica.
De kommer båda från blomsterfamiljer – Ericas pappa var den som grundade Blomsterringen än gång i tiden och Richards familj har grossistverksamhet – men hade olika vägar in i företagandet. Erica började jobba i butiken efter studenten och köpte den sen av sin pappa fem år senare 2008. Richard anslöt 2015 och de har kört på tillsammans sen dess.
– Jag hade ingen tanke på att det skulle bli blomsterbranschen för mig, utan sökte mig till marknadsföring efter universitetet. Men efter att vi träffats började jag åka till butiken efter jobbet och hjälpte Erica med allt möjligt. Så småningom började jag arbeta med varumärke och kulturgrejer och sen dess har vi jobbat ihop, säger Richard.
Mer än bara blommor
Idag har Blomsterringen utöver blommor och växter även vuxit sig stora inom krukor och inredning. De ser sig som en livsstilskedja för folk som gillar växter och var gränsen går för vad de tar in är inte satt i sten.
– Vi handplockar i sortimentet och är inte låsta till någon leverantör. Utan hittar vi något vi tycker har en koppling eller passar in i miljön tar de vi in det, säger de.
Inriktningen har varit lyckad och det var naturligt att expandera verksamheten. Webbhandel har startats och 2018 slog de upp portarna till Blomsterringens andra butik i Västermalmsgallerian. Satsningen slog väl ut, fler lokalägare hörde av sig och de förberedde för fler öppningar. Sen kom pandemin.
– Det har varit tre tuffa år. Vi skrev kontrakt innan pandemin och öppnade mitt i densamma. Lagom tufft är bra och gör att man utvecklas. Men pandemin har varit lite för mycket. Det har varit svårt som litet företag att utvecklas när du inte riktigt haft musklerna att hantera utmaningarna och göra allt du hade önskat, säger de.
Blomsterringens tredje butik öppnade sommaren 2021, mitt under brinnande pandemi. Efter att ha renoverat en rå lokal var likviditeten redan ansträngd. När kunder och intäkter sedan uteblev började det att gå ut över de andra butikerna. För att kunna fortsätta driva verksamheten och inte låta allt de byggt upp gå förlorat bestämde sig Richard och Erica för att söka finansiering.
– Vi tror på att gasa sig genom problem. Även om kunderna gick ner kunde vi inte anpassa och ha färre grejer, då hade vi blivit en sämre butik. Vi var tvungna att se levande ut även om vi förstod att vi kanske inte skulle sälja allt, säger de.
Som många andra företagare började de med att vända sig till sin bank. De hade haft en bra kontakt tidigare men när Erica och Richard bad om bankens hjälp fick de kalla handen. I stället kom Froda att bli räddningen för Blomsterringen.
– Du känner dig ganska tillbakatryckt när du har den överhängande stressen att hyror och löner ska betalas. Som företagare tänker du i första hand inte på sig själv när det krisar. Utan vi har anställda som också har familj och boende. Det blir både en drivkraft och en tyngd eftersom du känner att det är vårt ansvar att de ska kunna ha kvar det och vi vill inte tappa någon av dem. När du då får nej från banken känns det rätt hopplöst. Men när vi hittade till Froda kunde vi andas ut och hade vi inte gjort det hade vi inte varit där vi är idag, säger de.

Modet att tänka om
Efter satsningen som inte gick som de tänkt sig bestämde sig Erica och Richard för att backa hem till Ringen och Västermalm. De stängde den tredje butiken och skiftade fokus till att bygga en stadig grund med målsättningen att de ska kunna växla upp någon gång i framtiden igen. Och även om pandemin följts av krig och inflation är de optimistiska inför framtiden.
– Vi har lärt oss att växa inte behöver innebära fler butiker, utan att det kan vara att bli ännu bättre där vi redan är. Nu ser vi att saker börjar stabiliseras och har hittat ett lugn i att vi kan gå från att hantera kaoset till att blicka framåt och vad vi behöver göra för att bli ännu bättre, säger Erica.
Den tuffa perioden har även tvingat dem till att tänka kring detaljer och utvärdera sådant du kanske lägger varken tid eller energi på när det går bra, är något de ser som en lärdom och som kommer göra att de utvecklas framåt.
– Vårt fokus har skiftat senaste åren och vi har blivit effektivare i hur vi tänker kring att sköta butikerna och vilken roll vi ska ha. Vi har grymma florister så vi gör inte mest nytta ute i butikerna, utan vi ska lägga fokus på saker som kanske inte syns, men som utvecklar företaget och gör oss mer lönsamma, säger Richard.
Driva företag som par har sina för- och nackdelar och att det kan bli ännu tuffare när det är jobbigt och du inte kan komma hem och prata av dig om jobbet på samma sätt. Erica och Richard är tydliga med att du måste ha högt i tak och vara beredd på att kritik inte alltid är befogad och att de tuffa samtalen kanske inte blir lika professionella som de hade varit om de bara var affärspartners. Men de tror även att faktumet att de är gifta är en styrka när det är tufft då de båda står och faller med företaget och därför inte ger upp i första taget.
– Vi har haft många prövningar, det ska vi inte sticka under stolen med. Men vi tror absolut att vi blivit starkare som par av företaget. Det finns inget som slår känslan av att blicka tillbaka på en tuff tid och att vi tagit oss igenom det tillsammans och flyger det här mer av sig själv någon dag hittar vi nog på något annat för att vi är vana att ha saker att göra, säger de.
Under vårt samtal tar både Erica och Richard upp friheten och känslan av att kontrollera sitt öde som det bästa med att vara företagare. Men det märks tydligt på dem att de har passion för själva företagandet med och drivs av att bygga ett företag som både de själva och deras anställda kan vara stolta över.
– Vi föddes in i den här branschen och gör det vi älskar. Vi drivs av att pusha gränsen för vad du kan göra med en blomsterbutik men vi drivs även av att vara en grym arbetsgivare. Våra anställda är fantastiska och hade de inte delat vår vision hade den fallit och då hade vi inte varit där vi är idag, säger de.

Ser positivt på framtiden
Kortsiktigt är målsättningen för Erica och Richard att lägga krutet på de två butikerna de har och att bygga upp till att känna stabiliteten som de kände innan pandemin samt att bygga mer community runt butikerna och varumärket.
– Framåt vill vi inte bara vara en inspirerande butik utan även kunna inspirera genom att göra mer aktiviteter och ge tillbaka mer till våra kunder. Det blir lättare nu när vi backat hem lite och fokuserar på butikerna som har mycket kunder, säger de.
Långsiktigt är målsättningen att Blomsterringen alltid ska bestå och att det ska vara den självklara butiken på marknaden.
– Vi är nyfikna över att se var vi kommer att vara. Vi hoppas att branschen hänger med, men gör den inte det får vi driva på själva och hitta på saker. Vi är som sagt inte låsta till någonting, säger de.
Ett långsiktigt mål som är mer konkret är dock att de vill börja producera egna krukor för att kunna få mer kontroll och när det väl blir dags är en sak saker. De kommer hellre vända sig till Froda än banken för att finansiera den satsningen.
– Som företagare har du väl en gammal tanke om att utanför banken kan du få pengar, men att allting är sämre. Vi lärde oss dock att hos Froda var det till och med lite bättre. Vi fick till och med bättre ränta än vad vi skulle fått hos banken i det läget. Blickar vi framåt till när vi ska ta nästa steg och exempelvis vill göra en investering för att börja göra egna krukor, är det jätteskönt att kunna börja med Froda.