Sedan ett flertal år tillbaka har det florerat artiklar om “hur du undviker att blir lurad under mellandagsrean” och bidragit till något som går att likna vid ett dåligt rykte för mellandagsrean. Delvis beror det på olika mediers behov av att väcka reaktion hos sina läsare, men delvis handlar det också om att en del butiksägare och säljare tagit till mindre schyssta taktiker för att rea ut sina lager.
Skänk istället för sänk
Vissa butiksägare har tagit till knepet att höja sina priser strax innan jul för att kunna erbjuda “större” rabatter efter jul. Det här gör man för att locka till sig fler kunder men samtidigt behålla sina egna marginaler. Det är dock en riskfylld väg att gå. Du vet ju hur viktigt att ta sina kunder på allvar. Vad händer med deras förtroende om de känner sig lurade på något sätt? Om du inte har råd att verkligen sänka priset – utan en höjning innan – kan ett nytt sätt att locka kunder under mellandagsrean kan vara att skänka istället för att sänka. Marknadsför dig positivt genom att skänka pengar för varje såld vara till ett välgörande ändamål. Gör det riktigt tydligt och få kunderna att känna sig glada och stolta över att ha handlat hos dig. På det sättet skapar du ett annat incitament för kunderna att handla hos dig, än bara saftiga rabatter.
Undvik “sista chansen”
En annan bluff som avslöjats av konsumentverket är konceptet “sista chansen”. Det används av butiksägare för att skapa en brådska i budskapet och därigenom uppmuntra till köp. Det är i sig inte fel att använda sig av brådska, tvärt om! Men undvik just “sista chansen”. Är det inte sista chansen ska du inte heller säga det. Det finns andra sätt att förmedla brådska utan att ljuga. Eftersom en rea bara får vara under en begränsad tid räcker det med att använda det. Förmedla istället brådskan genom en prishöjning senare. Alltså, skippa “sista chansen” och använd istället “priset gäller bara tills imorgon”, eller dylikt.
Så säger konsumentverket
I takt med att reorna växt de senaste åren har konsumentverket gjort en granskning av en stor mängd återförsäljare och har kunnat bekräfta olika fusk som förekommer. Därför har de formulerat lite olika förutsättningar som måste finnas för att en butik ska få locka kunder med rea i sin marknadsföring. Så här sammanfattas de av Hallå Konsument:
- Rean måste pågå under en begränsad tid.
- De varor och tjänster som reas måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Det är alltså inte tillåtet att till exempel ta in ett tillfälligt parti tv-apparater och sälja dem på rea.
- Det är inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den. Då är det ju inte ett ordinarie pris. Reapriserna ska vara väsentligt lägre än butikens normala pris på varorna och tjänsterna.
- Det är inte okej att locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Huvudregeln är att varorna ska finnas tillgängliga så länge kampanjen varar. Har butiken misslyckats med det och varorna tar slut för fort, kan butiken, om de vill, erbjuda en likvärdig eller bättre produkt till samma pris.
- Det är absolut förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns på riktigt, där butikens syfte är att sälja på dig en dyrare produkt.
Mycket lycka till med mellandagsrean!
Froda hjälper småföretagare att finansiera investeringar så att deras företag kan frodas. Vi har utvecklat ett enkelt företagslån som är helt digitalt, så att du slipper allt krångel med banken. Vill du veta mer om Froda? Här hittar du en kort film med en av våra grundare. Vill du ha flera tips om hur du och ditt företag kan utvecklas? Välkommen till vår blogg!