Rasmus Ek och Fritjof Andersson tog vägen via lärarstudier, musikambitioner och radiosketcher till restaurangbranschen. Tio år efter att Lennart & Bror slog upp portarna har en restaurang nu blivit till två och de har slutat att kompromissa med sina idéer.

Hej Lennart & Bror, vilka är ni?
Vi som driver Lennart och Bror heter Rasmus och Fritjof, Lennart och Bror är våra mellannamn. Vi är gymnasiekompisar från början och startade restaurangen för snart tio år sen.
Vad gjorde ni innan ni startade Lennart & Bror?
Ingen av oss kom från restaurangbranschen utan vi gjorde helt andra grejer. Jag (Rasmus) höll på med musik och Fritjof pluggade till lärare. Sen höll vi på ett tag med radiosketcher på P3 och hade som dröm att få ett eget program där men det blev aldrig av så vi startade restaurang istället.
Hur kommer det sig att det blev just restaurangbranschen för er?
Det var lite att vi fick en idé om att skapa det vi själva saknade. Vi var väldigt matintresserade båda två och lagade mycket mat ihop men tyckte att det var lite segt att behöva åka till Hötorgshallen för att få service över disk och kunna välja bland färska råvaror. I exempelvis London, New York och Rom finns det väldigt många lokala butiker som erbjuder den typen av handel så vi ställde in oss på att bli Stockholms första.
Vad fick er att ta steget att starta Lennart & Bror?
Fritjof hade kommit fram till att han inte ville bli lärare och jag hade börjat inse att jag aldrig skulle kunna leva på min musik. Och ingen tyckte att våra sketcher var roliga så vi hade inte så många alternativ egentligen, utan vi valde att köra och satsa helhjärtat på Lennart & Bror. Såhär i efterhand är det är tur att vi misslyckades med det vi gjorde innan för hade jag fått gå tillbaka och välja mellan Lennart & Bror och en musikkarriär hade jag valt Lennart & Bror.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Vi har egentligen haft olika ansvarsområden sen vi började där Fritjof står i köket och jag ute i butiken. Men min dag brukar börja med att jag kommer till butiken vid 8 för att lägga beställningar, preppa och städa inför öppningen vid 11. Sen kör vi på med lunchservering och sen mellanprepp inför middagen. Oftast kör jag middagserveringen med och kommer hem vid 22 någon gång. Jag ska vara ärlig och säga att det är ett tufft jobb och vissa dagar känner du “jag orkar inte en dag till” och nästa dag tycker du att det är det roligaste som finns och undrar hur du kunde tycka att det var tråkigt.
Vad är er största drivkraft som egenföretagare?
När vi startade tänkte vi oss att vi skulle köra på några år innan vi kunde luta oss tillbaka lite och att andra kunde jobba i restaurangen medan vi kunde komma in någon gång ibland. Det har ju inte hänt än men att komma till en punkt där du kan kliva ner lite i tid är väl fortfarande ett mål. Min personliga drivkraft är att vi ska göra oss ett namn så att vi kan starta fler ställen och att det ska gå så pass bra att du kan fokusera på det roliga med arbetet. Göra det några timmar per dag och kunna leva bra på det.

Ni har nyligen öppnat en till restaurang. Vad är målsättningen framåt? Var är Lennart & Bror om tre år?
Vi har precis öppnat Lennart & Bror Fisk och det funkar riktigt bra vilket är kul. Att öppna en till restaurang samtidigt som du ska hålla igång en annan var dock lite kämpigt. När vi öppnade första restaurangen hade vi ju bara den och kunde lägga allt vårt fokus där. Nu blev det en process som var lite jobbigare än vi trodde att det skulle vara så vi är väl inte riktigt där i tanken att vilja öppna ett till ställe. Så om tre år har vi nog börjat fundera på ett tredje ställe som sen kanske tar ytterligare två år att öppna. Det är känslan just nu men sen kanske vi känner om ett år att vi är för rastlösa och vill öppna ännu ett ställe. Sen vet du ju inte vad som händer framåt, vi kanske får in nya delägare och kan öppna ett nytt ställe redan om ett år.
Var hittar ni inspiration?
Jag (Rasmus) inspireras av ställen och företag som öppnar upp och kör sin grej rakt igenom utan att kompromissa med sin idé. Som inte tummar på att de vill ha en viss specialöl istället för att köra Carlsberg på tap. De som gör sin grej och så får kunderna som gillar det hitta dit helt enkelt. Rent konkret är vi mycket i New York och hittar inspiration där och i Stockholm tycker jag att Johan Agrell och Jon Lacotte som har Babette är duktiga.
Vad gör ni när ni inte är på någon av restaurangerna?
Fritjof är tvåbarnspappa så han ägnar mycket tid till familjen. Eftersom jag lägger en stor del av min tid på att servera människor har det blivit lite av ett intresse att gå ut och bli serverad själv. Att gå ut och bli serverad och själv slippa göra det är bland det skönaste som finns. Så gå på krogen samt att hänga med tjejen och spela musik är det jag gör.
Varför tror ni att just ni har lyckats?
Det har mycket med tålamod och envishet att göra, att vi aldrig gav upp. Blickar jag tillbaka har jag svårt att förstå hur vi orkade när vi startade och ibland hade en dagskassa på 200 kr. Sen tror jag återigen att det här med att köra sin egen grej och att inte kompromissa med sin affärsidé har spelat in.
Vad är ert bästa tips till någon som funderar på att ta steget till att driva eget?
Jag kan ju främst tala för restaurangbranschen även om det nog gäller för de flesta branscher. Men jag skulle säga att mitt bästa tips är att inte vara så naiva som vi var i början. Utan vara medveten om att det kommer bli en hel del jobb och inte måla upp en förskönande bild för sig själv innan. Öppnar du en restaurang och tror att du ska stå och servera stammisar tror jag att du ger upp rätt snabbt då det inte svarar upp mot dina förväntningar. Det kommer vara massa kul och härligt men du måste vara beredd på att det kommer bli en hel del jobb också.