I december fick Borås en ny väg och plötsligt gick resan mellan Vidareds Industriområde och Magnus restaurang på 5 minuter istället för 20 minuter. Magnus såg direkt chansen till fler lunchgäster. Han bestämde sig för att investera i flera sittplatser och en rejäl marknadsföringskampanj.
– Lunchgäster, som inte spelar golf, är livsviktiga för oss, berättar Magnus. Med den nya vägen visste jag att jag kunde locka flera lunchgäster. Jag undersökte möjligheten och kunde bygga om en lokal från golfklubben och få in 60 fler sittplatser. Finansieringen fick jag hjälp med från Froda.
Magnus fortsätter, ”Efter renoveringen hade vi totalt 160 sittplatser inomhus och kunde servera 120 fler luncher i tre sittningar – varje dag. Jag marknadsförde mig intensivt mot företag i Vidareds Industriområde. Det är viktigt att ha is i magen för att våga satsa. Och tillräckligt bra ekonomi för att kunna göra det. Det visade sig att investeringen var helt rätt. Nu har Magnus fullt varje dag, måndag till fredag. Jag räknar med att omsättningen stiger från fyra miljoner per år till fem miljoner per år, säger Magnus som idag har fyra anställda.
”Du måste ha is imagen när du satsar. Och tillräckligt bra ekonomi för att kunna göra det, säger Magnus Dise som drivit restaurang i 15 år.”
Magnus lagar all mat från grunden, gör alla fonder själv och plockar upp färsk fisk från Göteborgs hamn varje morgon. På menyn finns svensk husmanskost såsom rimmad oxbringa och kålpudding. För att hinna med arbetar han 8 -16 timmar per dag fem till sju dagar i veckan! – Förut spelade jag mycket golf, nu har jag inte tid. Att vara restaurangägare är inte ett vanligt jobb. Det är en livsstil. Du måste älska känslan på din restaurang, annars orkar du inte, säger 53-åriga Magnus.
Magnus råd till nya restaurangägare
Hans främsta råd till nya restaurangägare är att se till att maten håller högsta kvalité och arbeta mycket själva tills de har råd att anställa.
En krögare som vill satsa måste ha råd att ha is i magen – ingen restaurang är lönsam från dag ett. Det är inga problem att driva krog när man har fullt i matsalen. När det är halvtomt är det tuffare. Jag får många förfrågningar om att hoppa på nya projekt, men det måste vara riktigt bra för att jag ska göra det. Men något nytt blir det säkert såsmåningom, säger Magnus och ler.