Vilket är syftet med hemsidan?
Det första steget är att bestämma syftet med din hemsida. Vad vill du att dina kunder ska göra på din hemsida? Det kan till exempel vara:
- Företagsinfo: som ett visitkort på internet, med kontaktinformation
- Nyheter: en blogg eller nyhetstjänst
- Butik: en e-handels lösning där kunder kan köpa produkter.
- Produktinfo: som “butik”, fast utan betalningslösning. Kunder kan läsa om produkterna men köper dem på annat sätt – ett slags “skyltfönster” på internet
- Tjänst: hemsidan är själva produkten, med eller utan betalningslösning. Exempel är Facebook, Blocket, Hemnet, Hitta.se.
De här kategorier kan självklart kombineras, och syftet kan ju också ändras över tid. Det viktiga är att du vet vad du vill få ut av att ha en hemsida! Bestäm vilken som är din viktigaste sk. ”call-to-action” dvs. det du helst vill att besökaren ska göra, och presentera sen information, länkar och knappar som driver till det beteendet.
Hur går du från idé färdig hemsida?
När du vet vad din hemsida ska göra, kan du bestämma hur du ska bygga den. Det bestäms av hur mycket pengar, och hur mycket egen tid/engagemang du kan lägga:
- Har du mycket pengar (+50’000 SEK), men inte vill lägga egen tid/engagemang, så är det bäst att gå till en webbyrå. Gå gärna på rekommendationer eller be om att få prata med ett par tidigare kunder till byrån.
- Har du lite pengar, men mer egen tid/engagemang, så välj ett webbverktyg där du kan anpassa design och funktionalitet som du vill. Exempel är Weld, Webflow, WordPresseller Magento för e-handel.
- Har varken pengar eller egen tid/engagemang, så välj en enkel och färdig plattform, t.exTictail för e-handel, Tumblr för nyheter/blogg, eller Squarespace för enklare företags/produktinfo. WordPress har även många fina mallar redo att fylla med text och bild. Themeforest är en bra webb sida för att börja utforska och köpa en wordpress mall.
Dator vs. mobil
Tänk på att de flesta nu surfar via sina mobiltelefoner och surfplattor, snarare än dator. De flesta moderna webb-plattformar har lösningar som anpassar sig efter skärmens storlek (s.k. “responsiv design”) men det är värt att kontrollera i förhand.
Använder du en mall-baserad tjänst (t.ex WordPress, Wix, Squarespace, Tumblr, Tictail), se till att mallen är responsiv.
Design och innehåll
Lika viktigt som att bestämma vad kunden ska göra på din hemsida är det att bestämma vad kunden ska känna. Upplevelsen av din hemsida påverkar upplevelsen av hela ditt företag. En gyllene regel för design och innehåll är “less is more”. Istället för att tänka på hur du kan pressa in maximalt med information, fundera på det viktigaste du måste ha med. Ju mer information du har, desto svårare kommer det bli för dina besökare att hitta.
Försök även att hålla dig till en huvudfärg. Har du för många starka färger kan sidan upplevas som skrikig och rörig. Välj en stark huvudfärg som kan kompletteras med ett par mjukare nyanser eller färger. Bra bilder är också viktigt för helhetsintrycket och upplevelsen. Exempel på siter där du kan hitta bilder är Shutterstock, Unsplash och Pickit.
Lycka till med din hemsida!